Rusko a Čína zarazily v OSN Evropu ve snaze odsoudit Sýrii

New York - Polarizovaná Rada bezpečnosti OSN se neumí dohodnout na odsouzení Sýrie za represe páchané na jejích občanech účastnících se protivládních demonstrací. Návrh na odsouzení Sýrie iniciovaly Británie, Francie, Německo a Portugalsko a podpořily jej Spojené státy. Jednoznačně proti se ale postavili stálí členové rady s právem veta – Rusko a Čína. Argumentují tím, že události v zemi neohrožují stabilitu regionu. Protivládní nepokoje v Sýrii si podle ochránců lidských práv vyžádaly 500 obětí. Bilance o 50 převyšuje dosavadní údaj. Protesty trvají od března.

První náměstek stálého zástupce Ruska při OSN Alexandr Pankin varoval před intervencí v Sýrii s tím, že by to v této zemi mohlo vyvolat občanskou válku. „Opravdová hrozba by mohla vyvstat z vnější intervence či postavení se na něčí stranu,“ prohlásil diplomat. Čína a Indie vyzvaly k politickému dialogu a nenásilnému vyřešení krize, aniž by jakkoli kritizovaly současný vývoj v zemi. Libanonský zástupce v OSN pak zdůraznil nadstandardní vztahy, které jeho stát vážou k Sýrii. Tvrdil, že libanonský lid provází ten syrský „ve svých myšlenkách a srdcích“ a podporuje zrušení výjimečného stavu a reformy nařízené syrským prezidentem Bašárem Asadem.

Počátkem týdne dala čtveřice evropských států kolovat mezi zbývajícími 11 členy rady návrh textu, kterým by tento orgán OSN odsoudil násilí proti protivládním demonstrantům v Sýrii a vyzval tamější vládu ke zdrženlivosti. „Syrská vláda systematicky používá sílu, nasazuje tanky, střílí do lidí. Demonstranti ale nemají tanky, nemůžou svévolně zatýkat lidi, nemají šanci omezovat novináře,“ vysvětlil motivaci Západu německý velvyslanec při OSN Petter Wittig.

Reportáž o situaci v Sýrii (zdroj: ČT24)

Syrský velvyslanec při OSN uvítal zablokování iniciativy ze strany Ruska a Číny a zpochybnil nadšení některých zemí pro ni, když nejsou stejně aktivní například ve snaze přispět k ukončení letitého izraelsko-palestinského konfliktu.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyzval k nezávislému vyšetření vraždění odpůrců syrského režimu. Podle syrských ochránců lidských práv skončilo ve vězení mnoho lidí a další jsou pohřešováni. Přesná bilance je prý 454 mrtvých demonstrantů a 68 vojáků. Vojsko prý dostalo seznamy hledaných osob a od středy po celé zemi zatklo desítky lidí.

Damašek ze země vykázal mnohé zahraniční novináře a těm ostatním se snaží práci co nejvíc ztížit; katarská satelitní televize Al-Džazíra dnes kvůli útokům na svůj personál zastavila arabské vysílání ze Sýrie. Damašek údajně nutí syrský personál, aby přestal pro stanici pracovat. Žádný z reportérů této televize se nemůže dostat do města Dará, stanice vysílá jenom záběry pořízené místními lidmi na mobilních telefonech. Damašskou redakci Al-Džazíry v minulých třech dnech útočníci zasypávali vajíčky a kamením.

V reakci na represe syrského režimu Londýn odvolal pozvání syrského velvyslance na páteční svatbu prince Williama a Kate Middletonové.

Vydáno pod