Už jen zázrak a Jan Pavel II. bude svatý

Vatikán - Práce na svatořečení někdejšího papeže Jana Pavla II. je již hotova. Uvedl to dnes švýcarský kardinál Geoges Cottier v rozhovoru pro agenturu I.Media. Ještě je zapotřebí uznání zázraku, aby se Jan Pavel II., který bude blahořečen tuto neděli, mohl stát svatým. „Nejsem překvapen rychlostí procesu. Je to ostatně ve stylu Jana Pavla II.,“ uvedl kardinál, který byl od roku 1989 až do jeho smrti v roce 2005 spolupracovníkem zesnulého papeže. Blahořečení Jana Pavla II. bude ČT24 vysílat v neděli 1. května živě od 9:00.

Jan Pavel II. bude v neděli ve Vatikánu blahořečen. Proces před jeho blahořečením byl velmi rychlý, pouze pět let a sedm měsíců. Aby mohl být blahořečen, musel mu být přiznán zázrak. Jde o uzdravení francouzské řádové sestry z Parkinsonovy choroby. Svatořečení však vyžaduje další zázrak. „Pro kanonizaci je práce již dokončena. Již je zapotřebí pouze zázrak a rozhodnutí papeže, ale to na sebe nedá čekat,“ řekl kardinál Cottier.

Po smrti Jana Pavla II. podepsalo několik kardinálů dopis, v němž žádali budoucího papeže, aby co nejdřív zahájil proces blahořečení. Také věřící na jeho pohřbu v roce 2005 volali „Santo subito“, tedy Svatý ihned.

Agentura I.Media se Cottiera otázala, zda měl pocit, že pracuje vedle svatého. „Pravděpodobně bych sám nepoužil termín svatý. Jsem však přesvědčen, že to byl boží muž,“ uvedl švýcarský kardinál. Připomněl, že významnými momenty pontifikátu Jana Pavla II. bylo to, jak se v roce 2000 omluvil za všechny chyby církve, zvláště za křižácká tažení, inkvizici a antisemitismus. Tento krok nelibě přijali i někteří ve Vatikánu.

Jan Pavel II. zemřel 2. dubna 2005 ve věku 84 let. Papež Benedikt XVI. již v květnu téhož roku oznámil rozhodnutí pominout běžnou minimální pětiletou lhůtu od úmrtí adepta a zahájit proces blahořečení.

Sám Jan Pavel II. byl papežem, který za celou historii římskokatolické církve svatořečil největší počet osob. Za 26 let jeho pontifikátu přibylo církvi 482 svatých, zatímco za čtyři předešlá století to bylo 302 svatých.

Papežova krev bude relikvií

Vatikán dnes oznámil, že krev odebraná Janu Pavlu II. několik dní před smrtí se stane relikvií. Počínaje nedělním blahořečením ji budou moci věřící uctívat. Papežova krev bude během nedělního obřadu vystavena v relikviáři.

V posledních dnech života byly Janu Pavlu II. v římské nemocnici Bambin Gesu za účelem možné pozdější transfuze odebrány čtyři ampulky krve. Transfuze se nakonec neuskutečnila. Krev zůstala v kapalném stavu díky přípravku proti srážlivosti, který byl při odběru v tubě.

Dvě ampulky zůstaly papežovu soukromému tajemníkovi kardinálu Stanislawu Dziwiszovi a další dvě v péči řádových sester z nemocnice. Jedna z těchto dvou bude v neděli vystavena. Druhou si řádové sestry ponechají.

Poslední rozloučení s Janem Pavelm II.
Zdroj: AP/ČTK