Sýrie zavřela hranice s Jordánskem. Hrozí libyjský scénář

Damašek/Saná – V syrském městě Dará se odehrály velké a krvavé demonstrace. Zasahující policisté při nich stříleli do lidí, nepokoje mají nejméně pět obětí. Odstřelovači pálili do civilistů i na damašském předměstí Duma; zde zemřelo nejméně 25 lidí. Sýrie dnes navíc podle jordánské vlády uzavřela hraniční přechody do Jordánska. Desítky lidí byly zraněny také ve městě Táizz jižně od jemenské metropole Saná; i zde bezpečnostní síly a armáda rozháněly ostrou střelbou a slzným plynem mohutnou demonstraci. OSN vyzvala k okamžitému zastavení masakrů a USA daly najevo, že zvažují sankce proti Sýrii.

Měsíc trvající protivládní nepokoje si už v Sýrii vyžádaly přes 300 mrtvých. V ulicích města Dará je dnes na 3000 policistů a hlídkují v nich také obrněná vozidla. Podle agentury AFP obyvatelé vidí ležet mrtvé a raněné na ulici, ale nemohou k nim, protože se stále ozývá palba. „Na střechách jsou odstřelovači, v centru města jsou tanky,“ tvrdil svědek.

Bezpečnostní operace začala také na damašském předměstí Duma. Při dnešní intenzivní palbě zde padlo nejmíň 25 osob. „Je vyhlášen zákaz vycházení a střelci pálí po každém, kdo vyjde ven. Střílejí i do sudů s vodou na střechách domů, aby lidi připravili o zásoby vody,“ sdělil jiný svědek.

Reportáž Blanky Závitkovské (zdroj: ČT24)

Při syrských nepokojích už zahynulo přes 300 lidí

Podle ochránců lidských práv zahynulo v Sýrii za měsíc nepokojů na 350 lidí, z nich třetina od pátku. Zahraniční novináři byli ze země ve většině případů vyhoštěni, takže je těžké informace ověřovat. Ze záběrů, které se dostanou na internet, se usuzuje, že jednotky prezidenta Bašára Asada střílejí do neozbrojeného davu.

Syrská bojovnice za lidská práva Suhair Atassi Suhajr Atásíová:

„Jde o divokou válku a jejím cílem je rozdrtit syrské demokraty. Úmysly Bašára Asada jsou jasné od chvíle, když 30. března veřejně prohlásil, že je na válku připraven.“

Asad se pokusil demonstrace zklidnit politickými ústupky. Zrušil minulý týden například výjimečný stav a bezpečnostní soud, do jehož kompetence spadaly případy politických vězňů. Dekretem sice zaručil právo na pokojné demonstrace, zákaz shromažďování ale zrušen nebyl, jelikož dekret zachovává povinnost žádat o povolení demonstrací.

Jordánský ministr informací Táhir Adván dnes také oznámil, že Sýrie uzavřela pozemní hranici s Jordánskem. Důvodem je pravděpodobně snaha zabránit Syřanům prchat před násilím na jih. „Doufáme, že se situace vrátí brzo k normálu,“ sdělil Adván. Šéf syrské celní správy ale informaci popřel. Podle něj zůstaly všechny hraniční přechody otevřené.

Jemenský prezident: Komu mám postoupit vládu?

Jemenská demonstrace v jižní části Táizzu proti prezidentovi a proti plánu na řešení krize, který předložily země Perského zálivu, se podle organizátorů zúčastnily statisíce lidí. Vládní jednotky proti jejím účastníkům, požadujícím odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, zasáhly, aby jim zabránily v dalším postupu.

Demonstrující vyjadřovali odpor proti návrhu na řešení politické krize v Jemenu, která si od února vyžádala už na 130 mrtvých demonstrantů. Plán předložila Rada pro spolupráci arabských zemí Perského zálivu (GCC). Plán počítá s tím, že Sálih výměnou za beztrestnost odstoupí do 30 dnů z funkce a předá moc viceprezidentovi. Sálih v sobotu plán přijal, vůdci protestního hnutí s ním však nesouhlasí.

Prezident Sálih opakovaně prohlásil, že změna režimu je možná pouze prostřednictvím voleb. „Vy ve Spojených státech a v Evropě mě vyzýváte, abych postoupil svou vládu. Ale komu ji mám postoupit? Těm, kdo usilují o státní převrat? Ne, my to uděláme prostřednictvím voleb a referend,“ řekl Sálih v neděli televizní stanici BBC. Obvinil Západ, že podporuje jeho protivníky, za nimiž podle něho stojí al-Káida.