Kaddáfího syn: Bombardování nás nezastraší

Tripolis – Hlavní město Libye Tripolis bylo dnes v noci opět cílem náletů Severoatlantické aliance. Rakety zasáhly i sídlo libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a podle libyjské vlády šlo o pokus NATO plukovníka zabít. Výbuchy narušily také vysílání státní televize. V Lybii se již více jak dva měsíce vedou boje mezi vládními silami Muammara Kaddáfího a Západem podporovanými povstalci. Nálety na Libyi trvají od 19. března, ale jejich účelem je podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN ochrana civilistů, nikoli likvidace Kaddáfího.

Noční útoky zničily v Tripolisu knihovnu a budovu pro ministerská a další setkání. Zasáhly i Kaddáfího rezidenci. Tři stanice státní televize se na půl hodiny odmlčely. Podle televizní stanice Al-Arabíja byly pod intenzivní palbou také obytné části Misuráty. Do nemocnic byla dopravena popálená těla obětí. „Je tam 60 raněných a 30 mučedníků,“ sdělil svědek. Podle vlády bylo těžce zraněno 15 lidí.

Severoatlantická aliance oznámila, že letadla v noci na dnešek zaútočila na komunikační středisko využívané ke koordinaci útoků proti civilistům. Mluvčí Oana Lungescu dodala, že NATO bude v tlaku na libyjského vůdce pokračovat, dokud neustane napadání civilistů. Alianční stroje již podnikly 3700 leteckých misí a 1500 náletů.

Reportáž o situaci v Libyi (zdroj: ČT24)

Kaddáfího syn Sajf Islám řekl, že vládu podobné akce nezastraší. „Bombardování úřadu Muammara Kaddáfího, jako bylo to dnešní, nažene strach jedině dětem. Nás nezastraší a nepřinutí nás vyvěsit bílý prapor. Vy v NATO vedete ztracenou bitvu, protože za vámi stojí zrádci a špehové. Z dějin je jasné, že žádný stát, který se spolehne na ně, nemůže vyhrát,“ řekl.

Útok NATO byl reakcí na velmi těžké víkendové boje v Misurátě. O život tam přišlo za uplynulý víkend přes 30 lidí a desítky osob jsou zraněny. Bitva o třetí největší libyjské město trvá dva měsíce a Kaddáfího síly v ní stále používají těžké zbraně, včetně raketometů Grad a palby z tanků.

Boje o Misurátu pokračují

Kaddáfího jednotky oficiálně deklarovaly ústup z města, v neděli ale znovu bombardovaly pozice rebelů. Podle vlády se tak však vojáci pouze bránili. „Naše armáda se během ústupu z Misuráty dostala pod palbu povstalců. Jednotky palbu opětovaly, ale z města se stahují dál,“ uvedl mluvčí libyjského kabinetu Músa Ibrahím.

Rebelové ovšem tvrdí, že není možné mluvit o dobrovolném odchodu Kaddáfího vojsk. „Vláda teď svoje jednotky soustřeďuje západně od města a zároveň Misurátu obkličuje i z východu. Stále nás ostřelují,“ popsal situaci zástupce libyjských rebelů Abdul Hafiz Ghoga.

Kaddáfího podpoří kmenoví vůdci

V nejbližších hodinách vstoupí do boje o Misurátu kmeny loajální plukovníku Kaddáfímu. Večer prohlásily, že chtějí povstalce do dvou dnů přesvědčit, aby složili zbraně. Pokud se to nepodaří, varují před vojenským zásahem. „Kmenoví vůdci se se svými lidmi přemísťují na předměstí Misuráty a snaží se s povstalci vyjednat mír,“ informoval mluvčí libyjské vlády Músa Ibrahím.