Američané nasadí v Libyi bezpilotní letouny

Washington - Spojené státy nasadí do akcí v Libyi bezpilotní bojové letouny Predator. Zajistit mají přesnější útok na Kaddáfího síly. Americké ministerstvo obrany tak reagovalo na zprávu, že libyjský vůdce začal vyzbrojovat civilisty. Během noci pokračovalo spojenecké ostřelování velitelských armád v centru Tripolisu. Mezitím se z Misuráty podařilo dostat těla dvou zabitých britských novinářů. Řecký trajekt je převezl do střediska v Benghází. Do Libye dnes dorazil americký senátor John McCain, který patří mezi hlavní stoupence vojenského zásahu proti Kaddáfímu.

Spojené státy chtějí přispět ke spojenecké vojenské kampani v Libyi nasazením speciálních letounů. Plán posvětil prezident Barack Obama. Ministerstvo obrany mělo v plánu první dva letouny nasadit už včera, kvůli špatnému počasí se ale akce odsunula. „Prezident Obama schválil nasazení ozbrojených predátorů. Když už Spojené státy mají jedinečné vybavení a techniku, tak jsou ochotné je použít,“ uvedl americký ministr obrany Robert Gates.

Ozbrojené bezpilotní letouny umožní proti Kaddáfímu přesně zaútočit. Vláda chce do země poslat dvě hlídky, které mají libyjské síly nepřetržitě sledovat a zaměřovat. Zapojení predátorů má přispět k ochraně civilistů. Rozmístění amerických letadel přivítali rebelové hlavně v Misurátě, kde se nepřestává bojovat.

Centrum města je stále v rukou povstalců. Hlavní ulice, která nese jméno po libyjské metropoli, je ale dokladem těžkých bojů s Kaddáfího vojáky. Obyvatelé si stěžují na bombardování a ostřelovače na střechách. „Budovu jsme obklíčili a pak do ní vešli. V tu chvíli na nás začali vojáci střílet a pálit rakety. Rozutekli jsme se na všechny strany,“ popisuje boje jeden z povstalců.   

Zabitých civilistů v Misurátě přibývá. Tamní nemocnice nestíhají přijímat desítky raněných. „Lékaři mají plné ruce práce. Nemocnice je ochromená, nemá dostatek materiálu, zásobování vázne. Snažíme se jim poslat, co nejvíce můžeme. Zdravotnické zásobování, to je teď to hlavní,“ potvrdil vedoucí mise zdravotnických sborů v Libyi Hakan Biotin.

Náčelník štábů americké armády admirál Michael Mullen dnes řekl, že aliance zredukovala Kaddáfího pozemní jednotky o 30 až 40 procent. „Vyvíjí se to jistě k patové situaci,“ prohlásil Mullen. „Zároveň jsme o 30 až 40 procent zredukovali stavy Kaddáfího hlavních pozemních sil,“ prohlásil americký admirál.

Francie, Velká Británie a Itálie se do Libye chystají vyslat vojenské odborníky, kteří mají radit povstalcům. Protest Tripolisu kvůli porušení slibu, že na libyjskou půdu nevkročí ani jedna noha ze západních mocností, země odmítají. Prý se rozhodně nejedná o přípravu na nasazení pozemních jednotek.

Do Benghází dnes přiletěl americký senátor John McCain, má se zde setkat s povstalci. Senátor v Benghází prohlásil, že rebely považuje za hrdiny. Městem pak projížděl v pancéřovaném voze, několik Libyjců na něj mávalo americkými vlajkami. Senátor je zastáncem zásahu v Libyi, od počátku vojenské operace podporoval. Stejně tak podporuje myšlenku vyzbrojování povstalců.

Libyjští povstalci
Zdroj: ČTK/AP/Bernat Armangue
Vydáno pod