Putin chce silné Rusko bez liberalismu

Moskva - Rusko se má podle premiéra Vladimira Putina v tomto desetiletí rozvíjet bez neopodstatněného liberalismu a sociální demagogie a má se zároveň vyvarovat cizích vlivů. Premiér ve svém každoročním vystoupení před sněmovnou vytyčil pro zemi cíl ocitnout se do roku 2020 mezi pěticí nejsilnějších ekonomik světa.

„Země potřebuje desetiletí stabilního, klidného rozvoje. Bez všelijakého rabování a nepromyšlených experimentů, založených na pletkách s liberalismem, který se časem neosvědčil, anebo naopak založených na sociální demagogii,“ prohlásil Putin. Rusko ani jedno, ani druhé podle premiéra nepotřebuje a stejně tak je nutno chránit občanský a sociální smír před „jakýmikoli pokusy o rozkol společnosti“.

Rusko se musí vyhnout zásahům zvenčí

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Lekce z krize podle Putina spočívá v tom, že ruský stát musí být „samostatný a silný“, aby dokázal čelit otřesům zvenčí, protože případná bezmoc „se nevyhnutelně stává hrozbou pro národní svrchovanost“.  

„Buďme upřímní: Pokud jsi v současném světě slabý, určitě se najde někdo, kdo přijede či přiletí a začne radit, kam se máš vyvíjet, jakou politiku uskutečňovat, jakou cestu si vybrat,“ varoval. Podobné dobré rady jsou však podle Putina „hrubý diktát a vměšování do vnitřních věcí nezávislého státu“.

Předseda vlády současně vytyčil cíl během desetiletí zvýšit dosud zaostávající produktivitu práce nejméně na dvojnásobek, v klíčových odvětvích až na čtyřnásobek, aby země velikostí svého hrubého domácího produktu mohla vstoupit mezi pět největších ekonomik světa; momentálně je Rusko na šesté příčce. V přepočtu na hlavu by na průměrného Rusa mělo připadat více než 35 000 dolarů (asi 586 000 Kč), a to podle Putina předstihuje současný stav Francie či Itálie.

Putin je i po odchodu z Kremlu do čela vlády považován za nejmocnějšího ruského politika. Od dnešního Putinova „skládání účtů“ z činnosti kabinetu v uplynulém roce média očekávala, že premiér především udá tón nadcházející předvolební kampani - v prosinci Rusko čekají parlamentní a příští rok na jaře prezidentské volby.

Vydáno pod