Carter se setkal se členem Hamasu, do Gazy ho Izrael nepustil

Jeruzalém - Bývalý americký prezident James Carter se dnes na palestinských územích na západním břehu Jordánu setkal s bývalým vicepremiérem palestinské vlády a členem radikálního hnutí Hamas Násirradínem Šajrem. Carter chtěl při své blízkovýchodní cestě, kterou zahájil v neděli, navštívit také Hamasem ovládané pásmo Gazy. V tom mu však zabránily izraelské úřady, které mu ke vstupu do pásma nevydaly povolení.

Carter popudil Izrael svým záměrem setkat se s představiteli Hamasu, především s jeho vůdcem Chálidem Mišalem žijícím v exilu v Damašku. Podobné negativní reakce Carter vyvolal v Izraeli už v roce 2006, kdy přirovnal izraelskou politiku vůči Palestincům k apartheidu.
 
Evropské země, USA a Izrael vládu Hamasu v pásmu Gazy neuznávají a snaží se hnutí izolovat odpíráním ekonomické pomoci a ekonomickou blokádou. Carter tyto snahy označil za kontraproduktivní. Už před příjezdem na Blízký východ vyzval k dialogu s radikálními Palestinci a se Sýrií a vyjádřil domněnku, že budou muset být zahrnuti do mírové dohody s Izraelem.
 
„Hamas dodnes oficiálně uvádí, že s Izraelem nebude vyjednávat a ani ho za žádných okolností neuzná,“ prohlásil dnes mluvčí izraelského ministerstva zahraničí. „Jimmy Carter svou přítomností tuto pozici akceptoval. Pochybujeme o tom, že by tento přístup mohl přispět k míru a vzájemnému pochopení,“ dodal.
 
Izraelská bezpečnostní služba Šin Bet kvůli Carterovým plánům údajně dokonce odmítla spolupracovat s americkou ochrankou a poskytnout Carterovi v době návštěvy Izraele ochranu. Americké zdroje toto rozhodnutí označují za bezprecedentní roztržku mezi Šin Bet a americkou službou zajišťující bezpečnost současných i bývalých prezidentů. Podle některých zdrojů ale Šin Bet vůbec žádost o Carterovu ochranu neobdržela. Izrael také odmítl Carterovu žádost setkat se s palestinským politikem Marvánem Barghútím, vězněným v Izraeli za účast na násilných akcích proti židovskému státu.
 
Carter sám zdůraznil, že nepůsobí na Blízkém východě jako vyjednávač nebo prostředník. Chce prý jen zjistit a tlumočit vedoucím představitelům USA stanoviska Hamasu a Sýrie. Jak tvrdí, chce s Mišalem hovořit hlavně o propuštění izraelského vojáka Gilada Šalita, který je v pásmu Gazy zadržován od únosu v roce 2006.
 
S manželkou Rosalynn Carter navštívil v Ramalláhu na západním břehu Jordánu hrob zesnulého palestinského vůdce Jásira Arafata, k němuž položil kytici. V plánu má ještě setkání s předními palestinskými osobnostmi, mimo jiné s premiérem Salámem Fajadem.
 
Jako prezident pomohl Carter v roce 1979 vyjednat izraelsko-egyptskou mírovou dohodu. V Izraeli ho tentokrát sice přijal prezident Šimon Peres, ale setkání nesměli monitorovat fotografové ani kameramani. Premiér Ehud Olmert se s Cartrem setkat odmítl stejně jako další vysocí politici. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Tom Casey řekl, že USA „daly jasně najevo, že nenastal čas pro vyjednávání s Hamasem, a to ani pro Cartera“.