Ministři zahraničí projednají v Berlíně další působení NATO v Libyi

Berlín  - Ministři zahraničí členských států Severoatlantické aliance se dnes sejdou v Berlíně ke dvoudenním neformálním jednáním. Na programu budou mít operace NATO v Libyi a v Afghánistánu. Českou republiku bude zastupovat šéf diplomacie Karel Schwarzenberg. Britský premiér Cameron a francouzský prezident Sarkozy se snaží přesvědčit další země, aby se zapojily do operací proti Muammaru Kaddáfímu. Francie prý neplánuje začít s dodávkami zbraní pro rebely, jejich vyzbrojování ale podporuje. Letadla NATO mezitím bombardují města obsazená vládními vojsky. Podle Pentagonu se k náletům připojily i americké stíhačky. V pátek bude neformální ministerská schůzka v Berlíně pokračovat jednáním Rady NATO-Rusko a setkáním komisí NATO-Gruzie a NATO-Ukrajina.

První den takzvané ministeriády účastníci věnují debatám o působení aliance v libyjském a v afghánském konfliktu. Hlavním bodem bude Libye, kde NATO převzalo velení nad vzdušnými operacemi mezinárodní koalice. Ty mají podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN zajistit ochranu civilních obyvatel severoafrické země, kterou již několik týdnů zmítají boje mezi povstalci a jednotkami věrnými libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu. Šéfové diplomacií by měli mluvit o možném širším zapojení aliančních sil do dění v Libyi zejména s ohledem na poskytování humanitární pomoci.

V otázce Afghánistánu by měli mimo jiné probírat harmonogram předávání kontroly nad válkou zmítanou zemí vládním silám, které má skončit v roce 2014.

Telefonát Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Původně se měl v pátek sejít takzvaný blízkovýchodní kvartet, který tvoří zástupci OSN, USA, Ruska a EU, ale nestane se tak. Spojené státy, jež bude v Německu reprezentovat šéfka diplomacie Hillary Clintonová, se totiž proti tomuto setkání postavily.