Dohodne se v Dauhá libyjský mír?

Dauhá – Letadla NATO útočí na libyjskou Syrtu a další města v okolí. Ostré boje hlásí povstalci taky u Misuráty, kde dosáhli jistého pokroku. Libyjský ministr zahraničí Abdal Atí Ubajdí je na cestě na Kypr, kde chce jednat o řešení libyjského konfliktu. O tom se dnes jedná i v Dauhá, kde kontaktní skupina mezinárodní koalice zvažuje možnost vytvoření fondu na pomoc libyjským povstalcům. Peníze by měly jít ze zablokovaných účtů a majetku plukovníka Kaddáfího a jeho rodiny. Před schůzkou v Dauhá povstalci zopakovali, že nepřijmou žádný mírový plán, který by neobsahoval Kaddáfího odchod. Povstalci v Benghází chtějí zvýšit produkci ropy a obnovit její vývoz do zahraničí. Za surovinu požadují léky, jídlo a palivo.

V Dauhá se dnes schází kontaktní skupina k Libyi. Tvoří ji západní, arabské a další státy, ale také organizace, které se podílejí na řešení libyjské krize.

S návrhem na příměří přijíždí například Africká unie, její plán sice přijal plukovník Kaddáfí, odmítli ho ale povstalci. Jejich mluvčí Mahmúd Avad Šammám dnes ještě před schůzkou v Dauhá zopakoval, že rebelové nepřijmou žádný mírový plán, jehož součástí by nebyl odchod libyjského vůdce Muammara Kaddáfího.

Povstalci navíc nechtějí jednat ani s uprchlým libyjským ministrem zahraničí Músou Kúsou, který se má jednání v Kataru taktéž účastnit.

Některé státy zvažují, že by se z majetku zmrazeného Libyi vytvořil fond, z něhož by bylo možné povstalce podporovat. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle ale upozornil, že není jasné, zda je takový plán legální.

Británie zase podala návrh, aby se zavedl dočasný finanční systém, který by podpořil fungování povstalecké vlády ve východní části Libye. Itálie chce zatím podle mluvčího ministerstva zahraničí rebelům poskytnout pomoc v podobě zpravodajských informací a komunikačního vybavení, nikoliv však zbraní.

Rebelové začínají obchodovat s ropou. Jimi ovládané rafinerie vyprodukují 100 tisíc barelů denně, jen zlomek z toho ale mohou vyvézt. Navíc za ropu prý nedostávají peníze, ale spíš humanitární pomoc. Té mají ale i tak málo, povstalci tvrdí, že by potřebovali podporu ve výši nejméně 1,5 miliardy dolarů. O ty chtějí požádat západní státy dnes v Dauhá.

Vydáno pod