Gagarin zahynul asi kvůli hrozící srážce se sondou

Moskva - První kosmonaut světa Jurij Gagarin zahynul nejspíše proto, že prudce manévroval se svým letounem, aby se vyhnul hrozící srážce s balonovou sondou. Vyplývá to z odtajněné zprávy o vyšetřování Gagarinovy smrti při pádu cvičného letounu MiG-15 v okolí Moskvy v březnu 1968.

„Komise při analýze okolností nehody a poznatků z vyšetřování dospěla k závěru, že nejpravděpodobnější příčinou katastrofy byl prudký manévr při vyhýbání se balonové sondě. Anebo což je méně pravděpodobné, při vyhýbání se horní vrstvě oblačnosti,“ uvedl dnes Alexandr Stěpanov z prezidentova archivu s odvoláním na dosud utajovanou zprávu státní komise. Podle ní „prudký manévr vedl k následujícímu propadnutí letounu do vývrtky a pádu v podmínkách složité meteorologické situace“.

Moskva k 50. výročí Gagarinova letu do vesmíru, který se uskutečnil 12. dubna 1961, odtajnila více než dvě stovky dokumentů, včetně vzpomínané zprávy. Ta by podle Stěpanova měla navždy rozptýlit všechny nejasnosti o skonu prvního kosmonauta.

Gagarin zemřel v pouhých 34 letech při rutinním letu ve cvičné stíhačce. Co přesně se během jeho posledního letu stalo, se dosud nepodařilo přesně zjistit. Podle některých teorií se letoun srazil s hejnem ptáků nebo s jiným letadlem, podle jiných byl Gagarin opilý nebo se pohádal se sovětským vedením a musel zmizet.