Berlínská výstava připomene půlstoletí Eichmannova procesu

Berlín - V berlínském muzeu Topografie teroru začala výstava o procesu s nacistou a architektem holocaustu Adolfem Eichmannem. Instalace Adolf Eichmann u soudu vznikla k 50. výročí zahájení líčení v Izraeli, na jehož konci si válečný zločinec vyslechl rozsudek smrti. Je to první podobná expozice v Evropě. Na zhruba 200 metrech čtverečních jsou k vidění texty, zvukové záznamy a filmové úryvky z Eichmannova vystoupení u soudu, kdy se při obhajobě označoval za „malé kolečko“ v nacistické mašinérii. Do Berlína v květnu dorazí i neprůstřelná skleněná kabina, v níž Eichmann u soudu vypovídal. Výstava potrvá do 18. září.

V nacistickém soukolí měl Eichmann úlohu logistika; organizoval transporty do vyhlazovacích táborů. Po válce se skrýval v Argentině, než ho unesli izraelští agenti. Proces v Jeruzalémě byl milníkem při odhalování masového vyvražďování Židů za 2. světové války. „Procesem v roce 1961 začala éra svědků. Vypovídalo jich přes 111, co přežili holocaust. Pro mnohé to bylo poprvé, co o tom mluvili. Z procesu bylo 300 hodin obrazového záznamu. Sledoval ho celý svět,“ říká kurátorka výstavy Lisa Hauffová z nadace Topografie teroru.

„Bylo těžké zachovat si chladnou tvář metr od člověka, který jako logické prosazoval povraždění maxima židovských dětí, aby nevyrostla další “nežádoucí„ generace,“ říká Gabriel Bach, zastupující žalobce v procesu s Eichmannem. Rodák z Berlína si život zachránil útěkem přes Nizozemsko, 15 let po válce pomáhal usvědčit spolupachatele vraždy milionů těch, co utéct nemohli.

Reportáž Evy Pláničkové (zdroj: ČT24)

Podle nejnovějších poznatků mohl Eichmann před soudem stanout dřív. Západoněmecká zpravodajská služba o něm měla vědět už v roce 1952. Gabriel Bach k tomu říká: „Hlavní je, že si vyslechl rozsudek.“ Eichmann byl popraven v noci na 31. května 1962.

Gabriel Bach
Zdroj: ČT24
Vydáno pod