Berlusconi vítězem voleb, novou vládu představí do týdne

Řím - Italská pravice vedená mediálním magnátem Silviem Berlusconim získala v předčasných parlamentních volbách výraznější podporu voličů, než ještě v pondělí ukazovaly průběžné odhady. Italské deníky dnes oslavovaly Berlusconiho triumf. Podle zveřejněných konečných výsledků obsadí pravice v Poslanecké sněmovně 340 křesel ze 630. V horní komoře, kde zasedá 322 senátorů, bude mít Berlusconiho tábor 168 zástupců. Berlusconi dnes také v rozhovoru pro televizi RAI uvedl, že do týdne představý nový vládní kabinet.

Silné zastoupení v obou komorách umožňuje Berlusconimu vytvořit silnou vládu, která bude prosazovat své záměry mnohem snadněji než dosavadní levicový kabinet odstupujícího premiéra Romana Prodiho. Na potřebných reformách jak ekonomických tak politického systému chce Berlusconi spolupracovat s levicí.

Berlusconi chce zúžit počet ministrů. Jeho vláda jich bude mít jen 12, včetně čtyř žen. Doufá, že se kabinet udrží u moci celé funkční období. Rozmyslel si už i první kroky. Mezi první patří prodej ztrátových aerolinky Alitalia a vypořádat se s odpadkovou krizí v Neapoli. Ve státní televizi RAI také dnes prohlásil, že chce důsledněji bojovat proti nelegální migraci a za tímto účelem posílit policejní sbory.

Levice, kterou vedl do souboje se staronovým premiérem Berlusconim někdejší římský starosta Walter Veltroni, získala 239 poslaneckých mandátů a 130 senátorských křesel. Do výsledků zatím nebylo zahrnuto 12 poslanců volených Italy žijícími v zahraničí a v regionu Valle d˙Aosta, zásadnější změny ale do situace nevnesou.

Dobře si vedlo i centristické uskupení křesťanských demokratů v čele s Pierem Ferdinandem Casinim, které bude mít 36 poslanců. Naopak levicové uskupení dvou komunistických stran a zelených, které vedl komunistický předák Fausto Bertinotti, se do parlamentu vůbec nedostalo.

Berlusconi již dnes ráno oznámil, že zahájil se svými spojenci konzultace o podobě nové vlády. Ta se bude muset zaměřit především na oživení dlouhodobě stagnující italské ekonomiky a na razantní reformy sociálního systému. V předvolebním programu pravice vsadila na plány předpokládající rozsáhlou výstavbu infrastruktury a na snížení daní.

Berlusconi naznačil, kdo bude v nové vládě

Předák italské pravice Silvio Berlusconi, který s převahou zvítězil v nynějších parlamentních volbách, dnes prohlásil, že do týdne hodlá představit svou novou vládu. V rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas RAI již upřesnil, koho chce pověřit řízením hlavních resortů. Zároveň ujistil, že vláda by měla být plně funkční do měsíce.

Ministrem zahraničí se má stát dosavadní komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost v Evropské komisi Franco Frattini. Za „naprosto nepostradatelnou osobnost pro fungování kabinetu“ označil Berlusconi svého letitého spolupracovníka, bývalého novináře Gianniho Lettu. Ten by měl zastávat funkci vicepremiéra, zřejmě s pověřením jednat s levicovou opozicí, jakouž v minulosti. 

Dalším vicepremiérem by mohl být Berlusconiho koaliční spojenec, vůdce separatistické Ligy severu Umberto Bossi. Ten už ale naznačil, že pokud v kabinetu zasedne, bude nekompromisně prosazovat dlouhodobé cíle své strany, především federalizaci daňového systému. Liga severu, kterou tentokrát podpořilo osm procent italských voličů, tedy dvakrát víc než v předcházejících volbách v roce 2006, zdůraznila, že Berlusconimu nehodlá v ničem ustoupit.

Ministrem financí a hospodářství by se měl stát Giulio Tremonti, který tuto funkci zastával už v dřívější Berlusconiho vládě. 

K dalším jménům svého již třetího kabinetu se Berlusconi zatím nevyjádřil. Oznámil však, že se se svými koaličními partnery sejde kvůli podobě vlády ve středu.

Reakce Evropské unie na Berlsuconiho triumf je rozpačitá 

Evropská unie sice Berlusconimu oficiálně k vítězství ve volbách blahopřála, nicméně zprávy z Itálie vyvolávají v Bruselu znepokojení. Staronový italský premiér je znám svým kritickým postojem k unii, která se obává, že jeho euroskepticismus ještě posílí nedobrá ekonomická situace Itálie.

Šéf poslanecké skupiny Zelených v Evropském parlamentu Daniel Cohn-Bendit varoval, že unie vstupuje do Evropy egocentrické, kdy Berlusconiho vláda nebude ochotna k žádné oběti a kompromisu.

Na italské i evropské scéně se objevují také obavy z Ligy severu, která by mohla podle některých komentátorů podminovat jednotu pravicového tábora. Liga, která je v nynějším parlamentu třetí největší stranou, totiž poslala ke dnu Berlusconiho první kabinet už v roce 1994, když od premiéra nedosáhla splnění svých plánů směřujících k decentralizaci země. Je rovněž známá jako výrazně protievropská, a proto se také Brusel obává, že by mohla přimět nového šéfa vlády k výraznější pravicové politice zvláště v otázkách imigrace a daňového federalismu.

Ve čtvrtek se staronový italský premiér sejde s Putinem

V Moskvě mluvčí Kremlu oznámil, že předseda italské vlády se ještě tento týden setká s odstupujícím ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Setkání se má uskutečnit ve čtvrtek na Sardinii. Půjde o jednu z prvních schůzek staronového italského premiéra po jeho povdělním volebním triumfu.

K volebnímu úspěchu dnes Berlusconimu telefonicky blahopřál americký prezident George Bush, který zároveň podle agenturních zpráv vyjádřil potěšení, že bude moci s někdejším italským premiérem znovu spolupracovat.

Po volbách je v parlamentu o dvacet stran méně než minule

Volby výrazně změnily italskou politickou scénu. Do parlamentu se dostalo pouze šest politických stran oproti předchozím 26. Berlusconiho vítěznou koalici, která získala v dolní sněmovně 46,8 procenta hlasů, tvoří tři strany - jeho Lid svobody (PDL), Liga severu (LN) s federalistickými tendencemi a malé autonomistické hnutí pro Sicílii. Demokratické straně Waltera Veltroniho dali voliči ve volbách do Poslanecké sněmovny 37,5 procenta hlasů a Unii křesťanských demokratů a středu (UDC) Pier Ferdinanda Casiniho, která šla tentokráte do voleb samostatně, 5,6 procenta hlasů. V Senátu získal Berlusconi 47,32 procenta proti 38,01 procenta pro Veltroniho; Casiniho UDC obdržela 5,69 procenta. Dvacítka dalších formací, včetně aliance komunistů a Zelených, se do parlamentu nedostala.