Eichmann litoval, že toho nacisti nestihli víc

Berlín – Architekt holocaustu Adolf Eichmann nikdy nelitoval svých činů. V rozhovorech, které vedl v Argentině se svým známým, dokonce litoval, že toho nacisti v řešení židovské otázky nestihli udělat víc. Dosud přísně tajné dokumenty s přepisy rozhovorů zveřejnil izraelský státní archiv krátce před padesátým výročím začátku Eichmannova procesu.

Nedávno zveřejněné dokumenty obsahují záznamy v hebrejštině z jednání Eichmanna s jeho německým právníkem Robertem Servatiem. Izraelský státní archiv také vydal výňatky z Eichmannovy ručně psané monografie a jeho autobiografické pojednání s názvem Idoly. Německý magazín Der Spiegel chce zveřejnit nahrávky vytvořené v 50. letech, kdy Eichmann žil pod jménem Ricardo Klement v Argentině. Pásky nahrál během rozhovorů s Eichmannem nizozemský novinář, který za války pracoval pro Waffen-SS.

Eichmann během rozhovorů s novinářem vyjádřil své zklamání z toho, že mnoho Židů přežilo holocaust. „Nedělali jsme svou práci správně,“ zalitoval. Eichmann byl během rozhovorů v dobré náladě, mluvil prý upřímně a dal si i několik skleniček. Na páskách se chlubí, že nebyl žádným „obyčejným příjemcem rozkazů“. Považoval se za „součást procesu myšlení a nositele idejí“.

Naprosto čisté svědomí

To je ovšem v přímém rozporu s tvrzeními, kterými se tento válečný zločinec obhajoval před soudem v Izraeli. Tribunálu tvrdil, že pouze plnil rozkazy a nikoho přímo nezabil. Stejná tvrzení opakoval i během rozhovorů ve vězení se svým právníkem Servatiem. Ten se Eichmanna jednou zeptal, zda během svého působení v německé armádě viděl plynové komory. Eichmann odpověděl, že „pouze jednou navštívil malou plynovou komoru, nikoli žádné obrovské místnosti, které sloužily k zabíjení lidí“. Viděl prý „hromadu lidí, kteří byli očividně otráveni“.

Na otázku, zda někdy litoval svých činů, Eichmann odvětil: „Moje svědomí je naprosto čisté.“

Hitler byl jen loutka

Servatius se také Eichmanna zeptal na jeho názor na Adolfa Hitlera. Eichmann ho sice respektoval, měl ale dojem, že Hitler je jen nastrčenou loutkou mezinárodních finančních kruhů. V jiném rozhovoru se Servatiem z 22. prosince 1960 popsal Eichmann Hitlera jako „impulzivního“. Byl prý dobrým agitátorem, ale slabým státníkem. Obklopil se poradci, kteří neměli odvahu přesvědčit jej, že jeho názory jsou mylné.

Izraelští agenti dopadli Adolfa Eichmanna 11. května 1960 v Buenos Aires. Jeden z hlavních organizátorů holocaustu byl zodpovědný za deportace milionů Židů do vyhlazovacích táborů. Jedenáctého dubna 1961 předstoupil Eichmann v Jeruzalémě před tribunál, který mu udělil trest smrti. Jediný trest smrti, který byl kdy v dějinách Izraele vykonán. Eichmann byl oběšen krátce po půlnoci 1. června 1962, někdy se proto uvádí datum 31. května. Jeho tělo bylo spáleno a popel rozprášen nad mezinárodními vodami.

Adolf Eichmann před soudem v Jeruzalémě
Zdroj: ČT24/internet