Martelly je předběžným vítězem haitských prezidentských voleb

Port-au-Prince - Zpěvák Michel Martelly, kterého Haiťané přezdívají „sladký Mickey“, zvítězil ve druhém kole prezidentských voleb na Haiti. Podle předběžných výsledků, které dnes zveřejnila volební komise, obdržel 67,57 procenta hlasů, zatímco pro jeho soupeřku Mirlande Manigatovou se vyslovilo 31,74 procenta voličů. Definitivní výsledky by měly být vyhlášeny 16. dubna a do té doby by měla volební komise prošetřit případné stížnosti.

Padesátiletý „sladký Mickey“, jak je holohlavý Martelly přezdíván, nemá z politiky žádné předchozí zkušenosti. Jeho charisma ale oslovilo hlavně mládež, která ho ve volbách podporovala a ihned po vyhlášení předběžných výsledků vypukly v ulicích haitské metropole oslavy. Martellyho stoupenci s jeho portréty zaplavili ulice, zpívali a odpalovali zábavní pyrotechniku.

Ve své předvolební kampani Martelly sliboval zásah proti korupci, která Haiti ovládá desítky let stejně jako špatné vládnutí. Hodlá přinést lepší život zemi, která se ještě zdaleka nevzpamatovala z loňského katastrofálního zemětřesení.

Rozhovor s Juanem Braunem (zdroj: ČT24)

„Martellyho vítězství odráží odmítnutí politické třídy, která vládla i byla v opozici,“ vysvětluje odborník na Haiti z Virginské univerzity Robert Fatton. „Martelly získal voliče jednoduše svou image zlého chlapce, aby povýšil svůj status z posledního outsidera na symbol změny,“ dodal.

Martelly: Společně to můžeme dokázat

„Budeme pracovat pro všechny Haiťany. Společně to můžeme dokázat,“ oslovil svoje voliče Martelly po ohlášení předběžných výsledků. Ve funkci prezidenta bude Martelly čelit především výzvám spojeným s obnovou nejchudší země západní polokoule. Statisíce postižených zemětřesením více než rok žijí v provizorních stanech a celtových přístřešcích. Zemětřesení, které si vyžádalo přes tři sta tisíc lidských životů, zasadilo tvrdou ránu i nepříliš výkonné ekonomice.

Haiti je značně závislé na zahraniční pomoci při likvidaci následků zemětřesení, což by mohlo omezit Martellyho manévrovací prostor pro radikální transformaci ekonomického i politického systému v zemi. „Bude se muset postavit realitě a bude zcela závislý na zahraniční finanční pomoci,“ upozornil Fatton. Podle něho mezinárodní společenství chce na Haiti hlavně politickou stabilitu.