Obama odsoudil pálení koránu

Washington/Kábul – Americký prezident Barack Obama odsoudil pálení koránu, jehož se dopustil floridský pastor Wayne Sapp. Jeho náboženský akt inicioval nepokoje v Afghánistánu, zejména v provincii Kandahár, kde tisíce lidí již třetím dnem protestují proti ničení posvátné knihy muslimů. Nejméně jeden člověk byl dnes na demonstracích zabit a 16 dalších zraněno na několika místech v jihoafghánské provincii Kandahár. Nejméně dva zranění jsou údajně policisti a stav dvou osob je kritický.

Barack Obama odsoudil nejen pálení koránu, ale i následné násilnosti. Vyjádřil také soustrast rodinám obětí. „Znesvěcení každého posvátného textu, včetně koránu, je aktem mimořádné netolerance a fanatismu. Útočit však kvůli tomu na nevinné lidi a zabíjet je, je odporné a uráží lidskou slušnost a důstojnost,“ prohlásil Obama v oficiálním stanovisku. Dodal také, že žádné náboženství netoleruje krveprolévání a zabíjení nevinných lidí.

Ke spálení výtisku koránu mělo dojít 20. března na Floridě. Přihlížel tomu údajně i pastor Terry Jones, který chtěl pálit korán už loni u příležitosti výročí teroristických útoků z 11. září 2001 v USA, ale po protestech mezinárodní veřejnosti si to rozmyslel. Jones v sobotu nejnovější násilí v Afghánistánu odsoudil. Odpovědný za něj je podle něj islám jako takový. „Islám není náboženství míru,“ řekl Jones.

Demonstrace se dnes konaly v metropoli a v blízkých okresech Pandžvájí a Dand. Islámské hnutí Taliban demonstrací využilo k výzvě k lidovému povstání a z násilností obvinil vládní síly. Talibanci zdůraznili, že Spojené státy a západní země chybně obhajují pálení posvátné knihy islámu jako vyjádření svobody projevu a že Afghánci nemohou takový protiislámský postoj přijmout.

V Dželálábádu asi 150 kilometrů východně od Kábulu stovky studentů zablokovaly silnici spojující město s metropolí. Dav vykřikoval hesla „Smrt Americe“ a „Smrt Karzáímu“ - afghánskému prezidentovi. Dožadoval se odchodu americké armády, zapálil figurínu znázorňující amerického prezidenta Baracka Obamu a po několika hodinách křiku se rozešel. Mluvčí afghánského ministerstva vnitra tvrdil, že demonstrace byly pokojné.

Rozbouřený dav
Zdroj: ČT24
Vydáno pod