Syřané znovu protestují proti Asadovi

Damašek – Po poledních modlitbách vypukly v syrské metropoli Damašku ostré protesty proti vládní straně Baas prezidenta Bašára Asada. Na předměstí Damašku policie údajně zasáhla proti demonstrantům slzným plynem. Ve městě Duma po zásahu bezpečnostních sil umírali lidé. Stovky lidí vyšly do ulic i ve dvou přístavních městech Latákíja a Banijás. Tisíce lidí volajících „Chceme svobodu“ vyšly také do ulic Dará, města, které se v minulých dvou týdnech stalo ohniskem protestů, jež si vyžádaly údajně 60 až 100 mrtvých a rozšířily se po celé zemi.

Ve městě Duma se dnes k protestnímu pochodu sešly asi dva tisíce lidí. Bezpečnostní síly začaly střílet, aby demonstranty rozehnaly. Podle svědků ale při střelbě zahynuli tři nebo čtyři lidé.

Aktivisté dnešek nazvali Dnem mučedníků a vyzvali obyvatele k účasti na masových demonstracích k uctění památky těchto obětí. Podle očitého svědka agentury AP se do protestu v Dará zapojilo až 5000 lidí, ve městě a jeho okolí byl rozmístěn velký počet příslušníků bezpečnostních sil. Policisté ani vojáci zatím ale proti demonstrantům nezasahují a nesnaží se je zastavit.

Asad čelí největším protestům za 11 let své vlády. Nepokoje propukly 18. března a rozšířily se po celé zemi. Ve středečním projevu v parlamentu, jímž zklamal opozici, připsal Asad protesty „zahraničním spiklencům usilujícím o destabilizaci země“. Ve čtvrtek ustavil právní výbor, který má do 25. dubna posoudit zrušení výjimečného stavu platného od roku 1963 a jeho nahrazení protiteroristickým zákonem.

Poprvé od začátku protestů 15. března se konaly demonstrace i v regionu převážně osídleném Kurdy na severu země. Několik set osob pochodovalo po páteční modlitbě ulicemi měst Kamišli a Amuda. V Hasaká demonstrovalo na 200 osob, které rozehnaly bezpečnostní síly. Kamišli a Amuda jsou kurdská města ležící asi 700 kilometrů severovýchodně od Damašku.

Syrské úřady ve čtvrtek oznámily, že prověří situaci asi 300 tisíc Kurdů, kteří usilují o kurdskou národnost. Komise, která byla k tomuto účelu ustavena, skončí svou práci do 15. dubna, aby prezident Asad mohl podepsat dekret k této otázce.

Mohutná demonstrace i v Jemenu

K dosud největší demonstraci proti jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi se dnes statisícíce Jemenců sešly na hlavním náměstí v Saná. Pochody demonstrantů požadujících Sálihovo odstoupení po 32 letech u moci jsou hlášeny i z dalších jemenských měst. Sálih promluvil ke svým stoupencům před prezidentským palácem, ochotu odstoupit podle agentury Reuters ale nijak nenaznačil. „Přísahám vám, že obětuji svou krev a duši a všechno, co je mi drahé, pro svůj lid,“ řekl velkému davu svých příznivců v krátkém vystoupení.

Mnohé mešity v Saná byly zavřeny, když duchovní a věřící masově odešli, aby se připojili k protestům. Jemenská opozice chce dnes podle agentury AP dostat do ulic milion lidí, a vynutit si tak Sálihův okamžitý odchod.

Při demonstracích, jimiž se opozice snaží Sáliha svrhnout, zahynulo od konce ledna na 70 lidí. Sálih se zpočátku snažil upokojit opozici slibem, že nebude kandidovat v řádných prezidentských volbách v roce 2013. Po policejním zásahu v Saná, při němž 18. března zahynulo 52 osob, parlament o dva dny později odhlasoval výjimečný stav, vláda podala demisi a prezident přišel s dalším ústupkem: nabídkou uspořádat předčasné prezidentské volby ještě letos.

Na káhirském Tahríru znovu desetitisíce lidí

Také na náměstí Tahrír v centru Káhiry se dnes shromáždily desítky tisíc Egypťanů, aby vyzvaly k záchraně revoluce, která přinutila k rezignaci prezidenta Husního Mubaraka. Shromáždění inicioval výbor na obranu revoluce s požadavkem urychlit soudní procesy s těmi, kteří jsou zodpovědní za útoky proti demonstrantům nebo podezřelí z korupce. Demokratické síly také požadovaly „očištění“ státních institucí od bývalé vládnoucí národnědemokratické strany a navrácení „miliard ukradených lidu“.

V Jordánsku demonstrace za reformy, v Ománu jeden mrtvý

Stovky mladých lidí dnes za reformy demonstrovaly i v jordánské metropoli Ammánu. O několik metrů dále naopak padesátka stoupenců vlády skandovala slogany na podporu krále Abdalláha II. Oba tábory od sebe oddělovaly bezpečnostní síly.

V Ománu demonstrovaly stovky lidí požadující práci a lepší mzdy v průmyslovém městě Suhár asi 200 kilometrů severně od metropole Maskat. Demonstranti házeli proti bezpečnostním silám kamení a ty odpověděly slzným plynem a střelbou do vzduchu. Policie zastřelila jednoho člověka, několik dalších bylo zraněno.

Policie zasáhla při protestech mladých a fundamentalistů v Tunisu

Granáty se slzným plynem zasáhla tuniská policie proti skupině mladých demonstrantů v tuniském hlavním městě, kde se dnes konaly dvě demonstrace. Několik set islámských fundamentalistů do centra Tunisu vyrazilo vyjádřit nesouhlas se sekulárním režimem, další aktivisté požadovali hospodářské reformy. V závěru akce začala menší skupina mladých házet kameny na policisty. Ti proti nim zakročili.

  • Demostrace v jemenském Saná autor: Muhammed Muheisen, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2437/243675.jpg
  • Jemenští vojáci autor: Hani Mohammed, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2439/243815.jpg
  • Jemenští vojáci autor: Hani Mohammed, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2439/243836.jpg