V oblastech zničených kalem dál platí stav nouze

Budapešť - Maďarsko prodloužilo stav nouze v oblastech, které loni v říjnu zamořilo toxické bahno z protržené nádrže hliníkárny Ajka na severozápadě země. Při havárii uniklo 700 tisíc kubíků jedovatých kalů, které zasáhly oblast o rozloze 40 kilometrů čtverečních. Opatření bude platit až do konce června. Škody se zatím odhadují v přepočtu na 1,7 miliardy Kč. Odstraňování následků bude stát na deset miliard forintů (téměř miliardu Kč). Při havárii zemřelo 9 lidí a 150 bylo zraněno.

Očekávalo se, že stav nouze bude od začátku dubna zrušen. Nakonec se však parlament rozhodl pro jeho prodloužení. Stav nouze totiž umožňuje lepší koordinaci při pracích na odstraňování havárie, které jsou stále v plném proudu. Do postižené oblasti také lépe plynou peníze.

Lidé se do svých domovů stále nevrátili. Žijí u příbuzných nebo v podnájmech. Domy, které jedovatý kal zaplavil, už byly zbourány. Do konce června by mělo být v postiženém Kolontáru a jeho okolí postaveno 110 nových domků.

Loni 4. října po protržení odkalovací nádrže hliníkárny Ajka (asi 160 kilometrů západně od Budapešti) uniklo do okolí na 700 000 kubických metrů toxického červeného bahna, které zamořilo oblast o rozloze asi 40 kilometrů čtverečních. Zásaditá nečistota, která měla hodnotu pH jako louh, zcela vyhubila život v řece Marcal a v jednom potoku. Než se dostala do Dunaje, povedlo se ji z velké části zneutralizovat.

Po havárii byl postaven 1500 metrů dlouhý ochranný val, který má zabránit dalšímu rozlití kalu při případném zhroucení poškozeného odkaliště.

Průmyslová katastrofa byla označena za nejvážnější v dějinách Maďarska a její příčiny se stále vyšetřují. Maďarský premiér Viktor Orbán i ekologové prohlásili, že jde o lidskou chybu. Podle Světového fondu na ochranu přírody nádrž u hliníkárny v západomaďarské Ajce netěsnila již několik měsíců.

Společnost MAL, která hliníkárnu vlastní, byla dána pod státní kontrolu, kde zůstane až dva roky. Firma vytvoří fond s 1,5 miliardy forintů (přes 130 milionů Kč), ze kterého bude postiženým po pět let vyplácet 300 milionů forintů ročně (přes 26 milionů Kč).