Umarov byl prý zabit

Moskva -Vůdce severokavkazských povstalců Doku Umarov možná zemřel během včerejší protiteroristické operace ruských sil v neklidném Ingušsku. Oznámila to dnes ruská média. Umarova se ruské úřady snaží dopadnout roky a smrt „kavkazského emíra“ byla už několikrát ohlášena, nikdy však nebyla potvrzena.

Tentokráte se kriminalisté snaží zjistit, zda se „kavkazský emír“ nacházel mezi povstalci usmrcenými při pondělním náletu vrtulníků a operaci speciálních jednotek v Sunženském lese. Je to obtížně dostupné teritorium na pomezí tří severokavkazských republik, Ingušska, Čečenska a Severní Osetie, kde se zřejmě skrývají i spolupachatelé loňských atentátů v moskevském metru a lednového atentátu na moskevském letišti Domodědovo. Podle Národního protiteroristického výboru se podařilo zlikvidovat 17 povstalců.

„Podle předběžných údajů se mezi nimi nacházeli i Umarovovi tělesní strážci. Umožňuje to předpokládat, že v boji zahynul i sám Umarov,“ řekl novinářům nejmenovaný policejní zdroj. Připustil však, že identifikace těl ještě nebyla dokončena, a tak je ještě brzy hovořit o likvidaci vůdce povstalců. Výsledky expertízy se čekají v příštích dnech.

Telefonát Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Podle listu Kommersant byla operace zaměřena především proti základně Aslana Bjutukajeva, zvaného emír Chamzat, připravujícího sebevražedné atentátníky. Při akci se podařilo dva povstalce zajmout živé, a sice bratry Jandijevovy, kteří doprovázeli Magomeda Jevlojeva při cestě na Domodědovo, kde se 24. ledna vyhodil do povětří a usmrtil 37 lidí. Ani podle Kommersantu není dosud zřejmé, zda se mezi zabitými povstalci nachází i emír Chamzat a Umarov.

Umarov se posléze přihlásil k odpovědnosti za atentát na letišti, jakož i k loňským atentátům v moskevském metru, které si vyžádaly 40 životů.

Vydáno pod