Kaddáfí je prý stále v Tripolisu. Postup povstalců nabírá na obrátkách

Tripolis - Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí zůstává podle státní televize ve své rezidenci v Tripolisu. V údajně živě vysílaném přenosu z areálu ale Kaddáfího vidět nebylo, záběry zachycují pouze dav jeho stoupenců shromážděných kolem auta, ve kterém vůdce podle televize byl. Kaddáfí se zatím naposledy ukázal při úterním vystoupení v televizi. Povstalecké jednotky mezitím rychle postupují podél pobřeží směrem na západ a čeká se, že se dnes opět střetnou s vojsky plukovníka Kaddáfího. Rebelové navíc tvrdí, že dobyli město Syrta.

Postup povstaleckých jednotek nabírá na obrátkách. O víkendu získali pod kontrolu strategické pozice městech Adžedábíja, Briga nebo Rás Lanúf. Boje se přesunuly k Syrtě a povstalci tvrdí, že město drží pevně ve svých rukou. Syrta, která je rodištěm Muammara Kaddáfího, je ale také hranicí, za kterou akce vzbouřenců dosud nezaznamenaly výraznější úspěch. Dál na západ ovládají jen Misurátu, kterou Kaddáfí několik dní ostřeluje. Výrazný postup z posledních dnů umožňuje podpora mezinárodní operace.

Velení nad ní převezme v řádu dnů Severoatlantická aliance. Šéf aliance Anders Fogh Rasmussen v prohlášení zveřejněném na webu NATO uvedl, že Severoatlantická rada pověřila velitele aliančních sil, aby s okamžitou účinností začal vykonávat tuto operaci. „Naším cílem je chránit civilisty a oblasti obývané civilisty, které jsou pod hrozbou útoků ze strany Kaddáfího režimu,“ podotkl Rasmussen s tím, že aliance bude respektovat všechny aspekty rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Právě ta vojenské operace na ochranu civilistů v Libyi umožnila.

Koaliční stíhačky tak v úderech pokračují. Podle Tripolisu při nich zahynulo na 100 civilistů. Spojené státy to ale odmítají s tím, že Kaddáfího síly inscenují následky útoků. Sílí i spekulace o dalším osudu samotného vůdce, který se podle haagského tribunálu nejspíš dopustil zločinů proti lidskosti.