Další zemětřesení v Japonsku, oběti ani škody nejsou hlášeny

Tokio - Východní pobřeží Japonska se od 11. března vzpamatovává z devítistupňového zemětřesení, avšak příroda je nemilosrdná. Dnes ráno totiž Japonsko zasáhly další otřesy. Tentokrát o síle šest a půl stupně Richterovy škály. Meteorologové proto varovali před záplavovou vlnou tsunami. U pobřeží nakonec dosahovala zhruba půlmetrové výšky a nenapáchala žádné škody. Pozornost se tak stále upíná k jaderné elektrárně Fukušima, ve které se nedaří zastavit úniky radiace.

Japonsko se dnes probouzelo do další katastrofy, jejíž rozměry naštěstí nebyly nikterak veliké. V půl osmé ráno (0:23 SELČ), přišlo v oblasti těžce poničené katastrofou z 11. března další varování, a to před zemětřesením s epicentrem v hloubce necelých šesti kilometrů a blízko japonských břehů. Obavy se tentokrát ukázaly být liché, neboť přívalová vlna nakonec u japonských břehů dosáhla jen půlmetrové výšky a nenapáchala žádné škody.

Pozornost se tedy dál upíná hlavně k jaderné elektrárně Fukušima, ve které se nedaří zastavit úniky radiace. V neděli celý svět a především Japonsko vyděsila zpráva, že radiace je desetimilionkrát větší než běžné limity. Během dne tuto informaci provozovatel popřel, ale sitace je nadále kritická, neboť radiace je stále stotisícinásobně vyšší oproti běžnému stavu.

Kvůli poplašné zprávě museli elektrárnu dočasně opustit všichni technici. Sanační práce na čtyřech poškozených blocích ale opět pokračují. Dál však roste i koncentrace radioaktivního jódu v moři v okolí elektrárny. Hodnoty stouply oproti pátku o polovinu. Podle japonského úřadu pro jadernou bezpečnost to ale údajně nepředstavuje takový problém, protože moře látky rychle rozředí.

Nepřesné informace o havárii také umocňují kritiku na adresu vedení společnosti TEPCO, která elektrárnu provozuje, i jaderné energie jako takové. Vláda i veřejnost firmu obviňují, že navíc zanedbává i ochranu zdraví dělníků.

Japonská vláda kritizuje chybný údaj o radioaktivitě

Japonská vláda dnes označila za „absolutně nepřijatelné“ zveřejnění chybného údaje o úrovni radioaktivity. „Správné sledování radioaktivity je významnou podmínkou pro zachování bezpečnosti lidí, a takovýto omyl je proto absolutně nepřijatelný,“ prohlásil v Tokiu vládní mluvčí Jukio Edano.

Nemocnici v Tokiu dnes opustili tři zaměstnanci obsluhy, kteří byli minulý čtvrtek ozářeni při opravě třetího reaktoru. Podle informace lékařů dávka ozáření ve výši 180 milisievertů nepoškodila jejich zdraví. Japonská vláda minulý týden zvýšila horní limit povoleného zatížení ozářením u pracovníků v jaderných elektrárnách ze 100 na 250 milisievertů za rok.