Místní volby ve Francii vyhráli socialisté

Paříž - Francouzská socialistická opozice dnes dosáhla rozhodného vítězství ve druhém kole místních voleb, když obdržela podle odhadů francouzského ministerstva vnitra 35 procent hlasů. Vládní pravice nedosáhla ani na 19 procent a krajní pravice si vydobyla deseti procent. Volby provázel rekordní nezájem veřejnosti. K urnám se dostavilo jen 44 procent voličů, odhadla agentura Ipsos.

Podle komplikovaného volebního systému získala levice převahu v 58 departementech a pravice ve 42. V dalších deseti je situace skoro nerozhodná, ale spíše vyznívá ve prospěch levice.

„Francouzi otevřeli cestu změnám, a my se do nich vrhneme,“ reagovala šéfka francouzské Socialistické strany (PS) Martine Aubryová. Zároveň oznámila, že 5. dubna její strana oznámí politické plány s ohledem na prezidentské volby v roce 2012.

Národní fronta ukázala svou sílu

Také vůdkyně radikální Národní fronty (FN) Marine Le Penová netajila uspokojení nad zvýšenou podporou voličů, kteří umožnili, aby se do druhého kola voleb dostali kandidáti její strany v 25 procentech kantonů. „Bude zapotřebí počítat s FN na prvních místech v příštích prezidentských a parlamentních volbách. Ve Francii právě probíhá politická přestavba,“ zdůraznila.

Že FN nakonec příliš významných pozic nepobrala, způsobil dvoukolový systém hlasování, který zvýhodňuje umírněnější středové strany, k nimž se voliči v druhém kole zpravidla přiklánějí. Pro stranu Le Penové tak šlo hlavně o ostrou zkoušku její současné popularity. Poslední průzkumy dávají Le Penové reálnou šanci dostat se do rozhodujícího druhého kola i příští rok v prezidentských volbách - dost možná na úkor nynějšího prezidenta Nicolase Sarkozyho.