Zemské volby: Merkelová v Bádensku-Württembersku propadla

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová utrpěla další citelnou ránu. Její křesťanští demokraté (CDU) přijdou po 58 letech o vládu ve spolkové zemi Bádensku-Württembersku, které dosud platilo za jejich baštu. Podle odhadů veřejnoprávní televize ZDF získala CDU 38,4 procenta hlasů a jejich dosavadní koaliční partner svobodní demokraté (FDP) 5,2 procenta. Zelení si připsali 24,6 procenta hlasu, SPD pak 23,5 procenta. Zelení a sociální demokraté tak budou sestavovat vládu. V zemském sněmu mají většinu 71 křesel, zatímco CDU a FDP pouze 67 mandátů.

Bádensko-Württembersko platilo ještě nedávno za nedobytnou baštu křesťanských demokratů. Nepopulární kroky představitelů CDU v otázce jaderné energie a stavby kontroverzního vlakového nádraží v metropoli Stuttgartu však přízeň voličů přesunuly do tábora opozičních sociálních demokratů (SPD) a Zelených. Tyto tradičně spřízněné strany měly podle průzkumů dohromady preference 46 až 48 procent, zatímco pro nynější zemskou vládní koalici CDU a svobodných demokratů (FDP) chtělo hlasovat okolo 42 procent voličů.

Do výsledku se promítla současná vyhrocená diskuze o budoucnosti jaderné energetiky v Německu. CDU a FDP, které spolu vládnou i na celostátní úrovni, totiž patří k zastáncům jejího co nejdelšího využívání. Na konci loňského roku koalice Angely Merkelové navzdory nesouhlasu opozice i většiny veřejnosti prosadila prodloužení životnosti všech jaderných elektráren v zemi v průměru o 12 let.

Merkelová v otázce jaderné energetiky obrátila, bojí se neúspěchu

Po nedávné havárii japonské atomové elektrárny Fukušima 1 však německá vláda dočasně odstavila sedm nejstarších reaktorů a nařídila prověřit bezpečnost všech nukleárních zařízení. Opozice i velká část Němců kancléřku obviňuje, že tento obrat nezpůsobily obavy o zdraví obyvatel, ale právě strach z volebního neúspěchu v Bádensku-Württembersku a ze ztráty kontroly nad jednou z nejbohatších spolkových zemí v Německu. V únoru už CDU přišla o vládu v Hamburku, od loňska neřídí ani nejlidnatější spolkovou zemi Severní Porýní-Vestfálsko.

„Vážná havárie v Japonsku udělala z atomu hlavní bod debat. My jsme ale vždycky jádro odmítali a žádali rychlou cestu, jak z něj vystoupit. Dosavadní premiér Mappus byl kovaným zastáncem prodloužení chodu atomových elektráren, teď narychlo spolu s kancléřskou otočil,“ říká lídr zelených Winfried Kretschmann. Lídr SPD Nils Schmidt dodává: „Voliči manévru neuvěřili, Je to jasný signál, že si Němci přejí obrat v energetické politice.“

Hlavní město Bádenska-Württemberska rozzlobila už stavba nádraží

Stuttgart se v posledních měsících proměnil v německé hlavní město protestu. Jeho obyvatelům vadí hlavně nové nádraží. „Pravicová strana CDU tady za tu dobu prostoupila celou společnost, sportovní spolky, hudební spolky. Jsme tu takoví konzervativní maloměšťáci v dobrém i špatném smyslu. Projekt nového nádraží tu masy naprosto nevídaně zmobilizoval,“ řekl Reiner Ruf, šéfredaktor Stuttgarter Zeitung.

Zásah do srdeční záležitosti neunesli ani někteří dlouholetí voliči vládnoucích křesťanských demokratů. „Máme tu funkční nádraží. Nechceme drahý projekt dráhy s podzemními úrovněmi. Kolem se to zbytečně ničí, kácejí stromy. Je z toho boj o moc mezi těmi, co tohle nechtějí a vládou,“ podotkla učitelka Eva-Maria Götzová. Kolik by stálo zastavení stavby, teď ale nikdo přesně vyčíslovat nechce.

Němečtí politologové se nedomnívají, že by případný neúspěch CDU ve volbách do stuttgartského parlamentu vedl až k pádu Merkelové. Může to ale být začátek jejího konce, jak její perspektivy s ohledem na celostátní volby v roce 2013 glosoval deník Die Welt. Volební nezdar by podle odborníků mohl posílit kancléřčiny kritiky v CDU, kteří se začali ozývat kvůli postupu vlády v otázce Libye. O svou budoucnost hraje podle německých médií i šéf FDP a ministr zahraničí Guido Westerwelle, jehož straně hrozí, že se v Bádensku-Württembersku nemusí dostat přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do zemského sněmu.

Zelení by mohli získat křeslo zemského premiéra

Do něj se naopak zcela jistě dostanou Zelení, které by současná protiatomová hysterie v Německu mohla vůbec poprvé v dějinách Spolkové republiky vynést až do křesla zemského premiéra. Kancléřčina blízkého spojence Stefana Mappuse by tak ve funkci mohl vystřídat předák Zelených Winfried Kretschmann.

V sousedním Porýní-Falci naopak s velkou pravděpodobností bude dál vládnout Kurt Beck z SPD, který je v současnosti nejdéle sloužícím zemským premiérem v Německu. V čele mohučské vlády stojí už od roku 1994. Podle předvolebních průzkumů by však výsledek dnešního hlasování neměl SPD znovu stačit k zisku absolutní většiny křesel v zemském sněmu, a bude tak nejspíš muset vytvořit koalici s některou z dalších stran.