Sýrie pohřbila oběti demonstrací, prezident nabídl ústupky

Damašek - Přes 20 000 tisíc lidí se sešlo v syrském městě Dará na pohřbu devíti demonstrantů, kteří přišli o život během včerejších střetů s policií. Podle stanice BBC je po šesti dnech protivládních protestů obětí už nejméně 45. Demonstranti požadují politickou svobodu a ukončení korupce v zemi. Prezident Bašár Asad vládne v zemi 11 let. Syrská vláda dnes slíbila přijetí řady kroků ke zklidnění sílících protestů, včetně možnosti zrušení výjimečného stavu, který platí od roku 1963.

Asad dnes oznámil bezprecedentní kroky ke zrušení řady drastických omezení politických a občanských svobod v zemi. Čelní představitelé syrské domácí i exilové opozice ale prezidentovy ústupky vzápětí odmítli jako opožděné a poukázali na to, že prezident nejprve dal volnou ruku bezpečnostnímu aparátu. Použití násilí vůči protestujícím dnes ostře odsoudila Evropská unie.

Asadova poradkyně Busajna Šaabanová připsala nepokoje „cizím agitátorům“ a zdůraznila, že Asad nenařídil ostrou střelbu do demonstrantů v Dará, naopak ji prý rezolutně zakázal.

Úřady mezitím zatkly předního bojovníka za ochranu lidských práv Mázina Darviše. Tento známý kritik omezování svobody vyjadřování v Sýrii se minulý týden zúčastnil protestní akce, jejíž účastníci požadovali propuštění politických vězňů. Ve středu byl předvolán k výslechu na policii a tam zatčen.

V Sýrii pohřbili oběti demonstrací

V Dará se dnes konaly pohřby obětí včerejších střetů policie s demonstranty. Podle opozičních zdrojů při nich zemřelo nejméně 25 lidí. Do smutečního průvodu se vydalo 20 tisíc lidí. V ulicích hlídkují vojáci, tajná policie a také speciální policejní jednotky.

Účastníci pohřbu označili oběti za mučedníky, jejichž krev nebyla prolita nadarmo. Dav směřoval od mešity Umarí k městskému hřbitovu.

Panují obavy, že obětí včerejších střetů bude víc. Mnoho rodin pohřešuje syny a mezi lidmi prý panuje strach o jejich životy.

Dará leží u hranice s Jordánskem a v minulosti toto město patřilo k oporám vládní strany Baas. V posledních dnech se ale právě do něj stáhli demonstranti a pořádají už několik dní protesty. Strana Baas zemi ovládá od roku 1963 a prezident Bašár Asad požadavky na reformy zamítl.

Při nových střetech v Jemenu zraněni tři lidé

Při střetu vládní republikánské gardy a jednotky odpadlického generála jemenské armády Muhammada Alího Muhsína dnes byli v jižním Jemenu zraněni tři lidé. Jde o další z násilných incidentů provázejících dvouměsíční boj jemenské opozice proti vládě prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Muhsín tento týden přešel k opozici na protest proti násilnému potlačování demonstrací. Dějištěm dnešního konfliktu bylo město Mukallá, správní středisko jihojemenské provincie Hadramaút. Prezident dnes vyhlásil amnestii pro příslušníky armády, kteří přešli k opozici a žádali jeho rezignaci.

  • Poradkyně syrského prezidenta Busajna Šaabanová oznamuje politické ústupky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2418/241798.jpg
  • Nepokoje v Sýrii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2418/241794.jpg