Nemocnice v Misurátě je pod palbou Kaddáfího tanků

Tripolis – V noci na dnešek napadly Kaddáfího jednotky nemocnici v půlmilionové Misurátě na západě země. Lékaři agentuře Reuters telefonicky oznámili, že vládní vojsko obklíčilo areál nemocnice a ostřeluje zdravotnické objekty z děl a tanků. Další z agentur píší i o ostřelování rezidenční čtvrti. Zprávy o bojích nelze ale nezávisle potvrdit a počet případných obětí není znám. Mluvčí ministerstva zahraničí informace o bojích v Misurátě popřel s tím, že vládní jednotky dodržují příměří v souladu s požadavkem Rady bezpečnosti OSN.

Kaddáfího síly dále tlačí na pozice povstalců v západolibyjské Misurátě, když v noci na dnešek obklíčily tamní nemocnici a ostřelují tanky a děly zdravotnické objekty. „Vládní tanky obklíčily nemocnici a oblast ostřelují,“ zněla slova jedno z doktorů v telefonickém hovoru pro agenturu Reuters. Podle obyvatel města ulice ohrožují i odstřelovači ze střech, kteří už údajně zabili šestnáct lidí.

Mluvčí libyjského ministerstva zahraničí zároveň potvrdil kolující zvěsti, že velká část obyvatel Misuráty je už čtvrtý den bez vody a elektřiny. Popřel ale, že by armáda záměrně dodávky do města přerušila. Podle mluvčího jde o „technický problém způsobený drancováním“.

Spojenci už uskutečnili 175 náletů (zdroj: ČT24)

V samotném Tripolisu se v noci ozvala velmi silná exploze a z míst přilehlých k tamní vojenské základně stoupal velký oblak černého dýmu. Podle amerického velení spojenci za posledních 24 hodin uskutečnili 175 náletů na libyjské vojenské cíle, z toho americké letouny jich provedly 113. Libyjská oficiální média ale obvinila spojenecké síly z útoků na civilní cíle.

Podle libyjské státní televize ve středu večer západní letectvo napadlo „civilní a vojenské objekty“ v Džafranu jihozápadně od Tripolisu. Oficiální tisková agentura JANA navíc oznámila, že spojenci po setmění dvakrát bombardovali obytné čtvrti na východním předměstí Tripolisu a usmrtili velký počet civilistů. Následné útoky byly prý vedeny i proti záchranným týmům, které z trosek vyprošťovaly mrtvé.

Libyjští vládní úředníci dnes ráno pozvali skupinu novinářů do jedné z tripoliských nemocnic, v níž byla uložena těla osmnácti údajných vojáků a civilistů, kteří zahynuli během nočních spojeneckých náletů.

Zprávy přicházejí i z povstaleckého tábora. Vedení libyjských povstalců oznámilo, že jmenovalo šedesátiletého exilového ekonoma Alího Tarhúního odborníkem přechodné vlády pro ekonomiku a finance. Tarhúní, jehož v roce 1978 v nepřítomnosti Kaddáfího režim odsoudil za opoziční činnost k smrti, žije ve Spojených státech.

Ilustrační foto
Zdroj: AP/ČTK/Jerome Delay
Vydáno pod