Izraelský exprezident dostal sedm let za znásilnění

Tel Aviv - Soud v Tel Avivu dnes poslal bývalého izraelského prezidenta Mošeho Kacava na sedm let do vězení za znásilnění a sexuální obtěžování. Z deliktů ho obvinily tři zaměstnankyně ministerstva cestovního ruchu, které řídil v 90. letech, a prezidentského úřadu v době, kdy stál v čele státu. Usvědčen byl loni v prosinci. Exprezident vinu popírá. Tvrdí, že se stal obětí spiknutí a „organizovaného lynče“. Proti rozsudku se podle svého právníka odvolá.

„Když žena řekne ne, má na mysli ne,“ uvedla podle agentury Reuters tříčlenná porota v rozsudku. Podle AP exprezident propukl v pláč a křičel na soudce, že udělali chybu. „Je to lež! Ty dívky vědí, že je to lež!“ volal.

Podle soudních dokumentů se nyní pětašedesátiletý Kacav znásilnění dopustil v dubnu 1998 a sexuálně obtěžoval dvě ženy v letech 2003 a 2005, kdy vykonával prezidentskou funkci.

Úřady se případem začaly zabývat před pěti lety, kdy Kacav oznámil, že jedna z jeho zaměstnankyň se ho snaží vydírat. Žena policii předložila svou verzi událostí a další ženy se k ní přidaly s obviněním ze sexuálních útoků. Kacav v roce 2007 dva týdny před vypršením mandátu pod tlakem veřejnosti rezignoval.

Kacav je prvním prezidentem ve dvaašedesátileté historii Izraele, který stanul před soudem a má nastoupit výkon trestu. Kromě sexuálních deliktů ho soudci v prosinci také shledali vinným z neslušného chování a maření spravedlnosti. 

Soud mu podle AP uložil zaplatit v přepočtu asi 490 000 a 120 000 korun dvěma z jeho obětí. Ve vězení by se měl hlásit 8. května. S rozsudkem souhlasili dva ze tří soudců telavivského soudu. Podle Kacavova advokáta Ciona Amira se jeho mandant odvolá. „Projdeme rozsudek a v příštích týdnech se odvoláme,“ citovala ho AFP.

Za znásilnění v Izraeli hrozí nejméně čtyři, nejvýše pak 16 let odnětí svobody. Skupiny na ochranu práv žen usvědčení podle BBC přivítaly s tím, že obvinění ze sexuálního obtěžování bývají příliš často přehlížena. Izraelská média případ tehdy označila za politické zemětřesení.