Egypťané schválili změny v ústavě

Káhira - Egypťané v referendu podpořili změny ústavy. Ty umožní brzké konání voleb, které by mohly proběhnout už v září. Účast v referendu byla víc než 41procentní, z toho 77 procent hlasů bylo pro změny. Ty žádalo hlavně Muslimské bratrstvo a stoupenci exprezidenta Mubaraka. Opozice chce ústavu úplně novou.

Egypťané ve včerejším referendu jasnou většinou schválili ústavní změny. Pro změny se vyslovilo 77,2 procenta hlasujících. Referenda se zúčastnilo přes 18,5 milionu lidí, což je přibližně 41 procent oprávněných voličů.

Voliči se vyjadřovali k balíku 11 změn v devíti článcích ústavy. Někteří voliči vítají demokratické návrhy, některým je to ale málo a přáli by si radikálnější změnu ústavy. 

Kampaň proti přijetí změn vedli dva pravděpodobní prezidentští kandidáti - nositel Nobelovy ceny Muhammad Baradej a generální tajemník Ligy arabských států Amr Músá. Za jejich přijetí naopak bojuje největší opoziční hnutí v zemi Muslimské bratrstvo. Podporuje ho zřejmě také armáda, které by to umožnilo splnit šestiměsíční termín na předání moci zvolené vládě.