Lidé v Afghánistánu se bojí jara: Přijde opět Tálibán a válka

Kábul – Afghánský prezident Hamíd Karzáí v sobotu vyzval mezinárodní jednotky, aby zastavily bojové operace v zemi. Reagoval tak na případy zabitých civilistů ze strany spojenců. Severoatlantická aliance ale už dříve uvedla, že chce postupně začít předávat velení afghánským bezpečnostním silám. Kontrolu nad celou zemí mají převzít už za 3 roky. Absolutní prioritou je tak fungující místní armáda. Jen v letošním roce proto spojenci investují do budování afghánských bezpečnostních sil rekordní částku, téměř 12 miliard dolarů.

Jenom od začátku letošního roku zemřelo v bojích s tálibánskými vzbouřenci 166 příslušníků Afghánské národní armády a 73 koaličních vojáků. „S jarem přijde opravdová válka, bude to zlé, ale nepřítel to nebude mít jednoduché, nebojíme se jich, jsme připraveni bránit naše lidi,“ řekl reportérovi ČT zástupce velitele 6. praporu Afghánské národní armády Jakut Chán.

Afghánští vojáci v provincii Wardak mají nové americké zbraně a uniformy. Kromě stálého platu několika set dolarů měsíčně je do vojska přivedly i osobní důvody. Čtyřiadvacetiletému Zišhánovi například tálibové zabili bratra: „Bránil spolu s otcem náš dům, chránili naši rodinu, děti a ženy. Nemohl dělat nic jiného, moje povinnost jako vojáka je teď dělat to samé.“ Vojáci se místním lidem snaží dokázat, že je před útoky povstalců ochrání. Afghánci tomu ale příliš nevěří. „Nikdo nám nemůže zaručit úplnou bezpečnost. Nevím, jak ochráníme naše rodiny, až přijde jaro a Tálibán,“ obává se obyvatel Wardaku Hadžigulsaid Mirchel.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

V provincii Wardak dohlíží na výcvik afghánské armády čeští vojáci. Jsou spolu na základnách i při všech bojových operacích. „Afghánská národní armáda jako taková je úplně mladá - takže nedostatek zkušeností a občas nedostatek materiálu,“ dodal velitel výcvikového týmu AČR Robert Šiška.

Afghánská armáda v provincii Wardak
Zdroj: ČT24