Klaus: Bezletová zóna v Libyi by byla normální válkou

Brusel – Český prezident Václav Klaus se staví proti záměru některých členských zemí EU, které chtějí prosadit zavedení bezletové zóny nad Libyí. Podle něj by to znamenalo válku. Odmítá také uznat libyjskou opozici, jak to udělala například Francie. Uvedl to před zahájením mimořádného summitu Evropské unie o situaci v Libyi, jehož se za Českou republiku účastní.

„Budu požadovat, abychom vyslali jasný signál. Tím jasným signálem nejsou silácké věty o bezletové zóně, protože bezletová zóna znamená normální válku,“ prohlásil v Bruselu Klaus. „Já nesouhlasím s tím, abychom se schovávali za mandát kohokoli včetně Rady bezpečnosti. Hlavně sem musíme jet s názorem, co my sami považujeme za správné, a to se snažit prosadit. Výrok, že si počkáme, co rozhodne někdo jiný, ten já nemohu akceptovat,“ dodal prezident.

Francie včera uznala libyjskou opoziční Národní radu v Benghází za legitimní vládu. Spolu s britským premiérem Davidem Cameronem pak francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyzval v dopise zaslaném unijnímu prezidentovi Hermanu van Rompuyovi ostatní členské státy, aby také uznaly libyjskou opozici. Sarkozy navíc prý jede do Bruselu s návrhem na Kaddáfího režim zaútočit letecky. Česká vláda ale v mandátu, který schválila ve středu právě pro jednání Klause v Bruselu, uvedla, že odmítá jakýkoli vnější vojenský zásah v Libyi.

Telefonát Evy Hrnčířové a vyjádření Václava Klause (zdroj: ČT24)

Český prezident není spokojený ani s návrhem závěrečného prohlášení, které má dnešní mimořádný summit evropské sedmadvacítky schválit. Klaus sice považuje vrcholnou schůzku za správnou a zorganizovanou ve správný čas, návrh prohlášení je podle něj ovšem příliš obecný. Podle něj je třeba rezolutně sdělit libyjskému vůdci Muammarovi Kaddáfímu, že musí okamžitě odstoupit. „Nepadá v úvahu, abychom se s ním nejdříve bavili a pak eventuálně se něco stane. Ta sekvence je naprosto klíčová: nejdříve odstoupení,“ zdůraznil Klaus.

Václav Klaus před summitem EU:

„Budu požadovat, abychom vyslali jasný signál. Tím jasným signálem nejsou silácké věty o bezletové zóně, protože bezletová zóna znamená normální válku.“

S Klausem v podstatě souhlasí i premiér Petr Nečas. Před vytvořením bezletové zóny se nejprve musí eliminovat libyjská protivzdušná obrana a útoky na pozemní cíle podle něj jsou bezesporu vojenskou operací válečného charakteru.

Vydáno pod