Japonsko zasáhlo devastující zemětřesení a tsunami

Japonsko - Velmi silné zemětřesení zasáhlo severovýchodní pobřeží Japonska. Dosáhlo 8,9 stupně Richterovy škály a otřáslo i domy v Tokiu. Zemětřesení se tak zapsalo do historie jako celkově šesté nejsilnější a celkově nejsilnější v historii Japonska. Japonské území následně zasáhly až desetimetrové vlny tsunami. Informace o počtu obětí a pohřešovaných se stále rozcházejí. Podle původních informací zemřely stovky lidí a pohřešovaných bylo 88 tisíc lidí. Podle japonské agentury Kjódó zemřelo nejméně 1 000 lidí. Čtyři a půl milionu domácností je bez proudu, Tokio zasáhl blackout. Výstraha před tsunami platí pro celou oblast Tichomoří.

Zemětřesení způsobilo na severovýchodním pobřeží až 44 velkých požárů, řada lidí je zraněných a řada lidí se pohřešuje. Nejnověji agentura Kjódó informovala o tom, že se našla převrácená loď, na které mělo být až 100 lidí. Nikdo zřejmě nepřežil. Země se dál otřásá, krátce po půlnoci místního času naměřili seizmologové otřes o síle 6,6 stupňů.

Přístav Sendai zasáhla desetimetrová přívalová vlna. Záchranáři zde objevily nejméně 300 mrtvých těl. Vě městě se zřítil hotel. Panují obavy, že trosky pohřbily mnoho lidí. Čtyřmetrová tsunami dorazila i do města Onahama, kde strhávala automobily, kamiony, domy i plavidla. Podobně je postižena celá pobřežní oblast, především prefektura Mijagi, která leží nejblíže epicentru.

Japonský premiér Naoto Kan:

„Bylo to velice silné zemětřesení a zasáhlo velmi rozsáhlou oblast. Vyjadřuji svou účast lidem, které katastrofa zasáhla.“

Prefektura je přitom průmyslovým centrem. Je zde mnoho chemických a petrochemických továren nebo elektráren. Po zemětřesení byly v zasažené oblasti uzavřeny čtyři jaderné elektrárny. 

Ta ve Fukušimě odstavuje kvůli nefungujícímu chladicímu zařízení dva reaktory. Kvůli zvyšujícímu se tlaku v reaktoru bude vypuštěno malé množství radioaktovní páry. Japonská vláda hned po nejsilnějším otřesu ujistila, že nedošlo k žádnému úniku radioaktivních látek. „Co se týká jaderných zařízení, některá se zastavila automaticky. Pokud víme, nedošlo k žádnému úniku radiace,“ potvrdil japonský premiér. 

V prefektuře Čiba hoří i jedna z největších japonských oceláren a také ropná rafinerie Ičihara.

Dnešní otřesy pocítili i obyvatelé hlavního města Tokia. „Ty otřesy trvaly asi dvě minuty. Já jsem je zažil, dají se přirovnat k tomu, jako když jedete na lodi na bouři, a všechno se s vámi hýbe a třese,“ popsal otřesy v Tokiu ředitel zdejšího Českého centra Petr Holý. V metropoli vypuklo nejméně 10 velkých požárů, všechny jsou ale pod kontrolou. Sítě mobilních operátorů byly mimo provoz. Nefungovala ani vlaková doprava. Nejméně 20 lidí bylo zraněno, když se po zemětřesení zřítila střecha budovy, uvnitř které se konala promoce asi 600 studentů.

Japonci jsou na zemětřesení zvyklí, každý rok absolvují školení, co dělat v případě otřesů. I proto podle Holého zatím nezavládla panika a lidé si pomáhají. 


Ohnisko otřesů bylo lokalizováno v hloubce 24 kilometrů zhruba 130 kilometrů východně od města Sendai na východním pobřeží ostrova Honšú. Dnešní zemětřesení přitom už včera předznamenal otřes o síle 7,4 stupně. Odborníci se ale domnívali, že jde o hlavní otřes a že budou následovat už jen dozvuky. Dnes ale zemětřesení udeřilo mnohem silněji.

Tsunami zatím bez větších škod

Oceánograf Nathan Becker:

„Je to jako když zmuchláte koberec u zdi. Vlny se u pobřeží zpomalí a zvednou se do výšky. Pak vznikne ohromné tsunami.“

Přívalová vlna tsunami ohrožuje celou oblast Tichého oceánu od Kamčatky až po břehy Ameriky. Kolem některých pacifických ostrovů a také kolem Nového Zélandu a Austrálie už prošla, aniž by způsobila větší škody. Její výška byla vesměs menší, než se čekalo.

Pacifické středisko proti tsunami sídlící v Los Angeles vyhlásilo varování pro celé západní pobřeží Severní i Jižní Ameriky, tedy od Aljašky po Chile. Úřady všech dotyčných zemí byly vyzvány, aby přijaly opatření k ochraně obyvatel. Z území USA už vlna prošla kolem Havaje, kde byla sice zřetelná, ale nezpůsobila podle dostupných údajů žádné škody. Obyvatelstvo bylo z nižších poloh včas evakuováno. Zvláštní varování vydaly také státy Kalifornie a Oregon. Očekávají, že vlna by zde mohla dosáhnout výšky až dvou metrů, přijít má kolem sedmi hodin ráno místního času.

Jihoamerické státy Ekvádor, Peru a Chile vydaly vlastní varování. Tsunami by k jejich břehům měla dorazit k prvním dvěma zemím v sobotu ve 3:30 SEČ (před půlnocí místního času), k Chile kolem 4:00 SEČ. Chile se připravuje důkladně, lidé ještě dobře pamatují loňskou vlnu po místním zemětřesení, která si vyžádala stovky obětí a způsobila velké škody.

Bez problémů naproti tomu tsunami prošlo kolem Tchaj-wanu, Filipín, Indonésie, Papui-Nové Guineje i ruského Dálného východu. Tyto země už vesměs varování před tsunami odvolaly, stejně jako Austrálie a Nový Zéland. V Indonésii byla naměřena jen asi deseticentimetrová vlna, na Filipínách asi 60 centimetrů.

Češi v Japonsku jsou snad v pořádku

České ministerstvo zahraničí zatím neví o žádném českém občanovi, který by byl zemětřesením postižený. V zemi je několik desítek Čechů, ne všichni se ale českým úřadům už ozvali. V Japonsku je v současné době i Česká filharmonie, která zde koncertuje. Všichni její členové jsou v pořádku. Ministerstvo rozeslalo informace Čechům, kteří v oblasti pobývají, rovněž informovalo české občany, kteří se nacházejí v zemích, kam má teprve vlna tsunami dorazit.

Rozsah škod v Japonsku zatím stále není jasný. Následky ale mohou způsobit  problémy japonské ekonomice. Tamní centrální banka už ohlásila, že udělá maximum pro stabilitu trhu.

Vydáno pod