Princ Andrew má problémy kvůli prostitutce a pedofilovi

Londýn – Mladší syn britské královny Alžběty II., princ Andrew, se dostal pod velký tlak médií. Vévoda z Yorku má problémy kvůli přátelství s americkým miliardářem odsouzeným za sexuální delikty, fotografiím s nezletilou prostitutkou a blízkými vztahy se synem libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Kvůli těmto skandálům je ohroženo princovo další působení ve funkci britského obchodního emisara.

Padesátiletý princ je od roku 2001 emisarem britské obchodní komory a prosazuje v zahraničí britské obchodní zájmy. Koncem minulého týdne média kritizovala fakt, že se Andrew přátelí s newyorským finančníkem Jeffreym Epsteinem, který byl odsouzen na 18 měsíců za pedofilní delikty. V britských novinách se také objevil snímek Andrewa s nezletilou prostitutkou, kvůli níž byl Epstein obžalován.

Britská média také kritizovala, že měl údajně blízko k synovi Muammara Kaddáfího Sajfovi Islámovi. Andrew také několik týdnů před povstáním v Tunisku hostil v Buckinghamském paláci syna tehdejšího tuniského diktátora. Buckinghamský palác zdůraznil, že princ Andrew se sešel se Sajfem Islámem jen dvakrát a jednání, stejně jako schůzka se synem tuniského diktátora, byla součástí jeho práce obchodního emisara.

Vládě dochází s princem trpělivost

Princ Andrew byl již v minulosti kritizován za nákladné cesty ve své funkci i za často nevybíravé způsoby. Podle The Sunday Times je považován za nejméně zdvořilého člena královské rodiny. Tentokrát britští vládní představitelé Andrewa hájili s tím, že se ničeho nedopustil. Ministr zahraničí William Hague v neděli prohlásil, že princ má jeho plnou důvěru.

Nicméně podle zdrojů v úřadu premiéra Davida Camerona, které citovala stanice BBC, ještě jedno další kontroverzní odhalení bude pro Andrewa znamenat konec působení ve funkci emisara. Ministr obchodu Vince Cable dnes připustil, že se bude o princově budoucnosti jednat, ale zdůraznil, že je na Andrewovi, zda bude jako emisar pokračovat, protože jde o dobrovolnou funkci a jeho jmenování nebylo politickým rozhodnutím. „Nevím, co udělal nebo neudělal,“ řekl dnes Cable v rozhlasovém rozhovoru. „Je na něm, aby zvážil svou pozici. Samozřejmě s ním budeme jednat o tom, co bude dělat v budoucnosti.“

Podle labouristické opozice by se však měla vláda prince zbavit ihned. „Myslím, že tady vláda dělá velkou chybu,“ řekl labouristický poslanec Chris Bryant.

Vydáno pod