Volby v Estonsku patří vládnoucí koalici

Tallinn - Estonská vládnoucí středopravá koalice si v dnešních volbách zřejmě zajistila většinu v parlamentu a další mandát k vládnutí. Podle dílčích výsledků získala v jednokomorovém parlamentu přes 58 procent hlasů. Reformní strana premiéra Andruse Ansipa podle předběžné zprávy ústřední volební komise získala 34,3 procenta hlasů a její koaliční partner, spojené strany Vlast a Res Publica (IRL), má 24 procent.

Estonská strana středu, hlavní opoziční strana, by podle dílčích výsledků mohla skončit se 13,8 procenta hlasů až čtvrtá. Na třetím místě jsou zatím sociální demokraté, kteří by měli dostat 18,3 procenta voličských hlasů. Žádná další strana zřejmě nepřekoná pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do parlamentu. Ve sněmovně, která má 101 křesel, by měla Reformní strana získat 40 míst a její koaliční partner IRL 26 míst. Sociální demokraté by měli obsadit 20 křesel a centristé 15.

Středopravá koalice byla favoritem dnešních voleb a její vítězství není překvapivé. Její poměrně vysoké preference jsou odrazem spokojenosti voličů se způsobem, jakým Ansipova vláda zvládala následky hospodářské krize. Přestože všechny pobaltské země včetně Estonska pocítily dopady krize velmi tvrdě, Estonsko má dnes díky zdrženlivé fiskální politice nejnižší státní dluh ze všech zemí Evropské unie.

Vydáno pod