Libyjští povstalci odolali novému útoku, sestřelili letoun

Tripolis - Boje v Libyi, které se poslední dva dny soustředily na velký ropný terminál a strategicky důležité město Závíja 50 kilometrů západně od Tripolisu, prozatím vyhráli povstalci. Dnes zde proti povstalcům nasadila vládní vojska tanky a další těžkou techniku. Střety si ve městě vyžádaly nejméně desítky mrtvých. Další desítky lidí zahynuly u města Benghází, kde v noci explodoval sklad munice. Povstalci sestřelili vládní bojové letadlo a chystají se údajně k postupu na město Syrta. Kaddáfího síly stále ovládají libyjskou metropoli Tripolis. Národní rada, která se postavila do čela libyjských povstalců, se dnes vyhlásila za jediného legitimního reprezentanta země.

Národní rada jmenovala krizový výbor, který je odpovědný za vedení bojových operací a zahraniční vztahy. Šéfem tříčlenného krizového výboru je libyjský intelektuál Mahmúd Džibríl. Za armádní operace je odpovědný Umar Harírí, jeden z důstojníků, kteří v roce 1969 Muammaru Kaddáfímu pomáhali při vojenském převratu, ale později upadl v nemilost a byl zatčen. Zahraniční záležitosti má v radě na starosti bývalý libyjský velvyslanec v Indii Alí Isáví.

Svědci bojů mluví o genocidě

Reportáž a vstup Petra Zavadila (zdroj: ČT24)

Páteční boje o Závíju si vyžádaly přes deset mrtvých a desítky raněných, stejně tak dnes. Povstalci odrazili už druhý útok vládních jednotek, které se pokusily získat kontrolu nad městem s pomocí tanků, raketometů a minometů. „Teď tu s těmi tanky, obrněnými vozy a dělostřelectvem vidíme bitvy a zabíjení, jaké neviděl ani Irák. Považuji to za naprostou genocidu,“ řekl ráno televizi Al-Arabíja jeden svědek. Podle očitých svědků město boje těžce poznamenaly, některé budovy lehly popelem a centrum je pokryto troskami. Závíja má 200 tisíc obyvatel a opozice o ni s Kaddáfího jednotkami bojuje se střídavým úspěchem vytrvale několik dní.

Povstalci ovládli ropný terminál Rás Lánúf

Prapor odporu zavlál i nad rafinerií Rás Lánúf, když důležitý ropný terminál, který se nachází 660 kilometrů východně od Tripolisu, připadl po těžkých bojích rebelům. Ti slaví nejen vítězství, ale i příklon části provládních vojáků na stranu vzpoury. „Naším cílem je svrhnout režim. Včera ani nebylo mnoho mučedníků, přestože byli vojáci početně silnější než my,“ uvedl plukovník Kaddáfího sil Sálih Theytúrí. Boje se zde soustředily zejména na letiště a vojenskou základnu.

Klidnou noc nemělo ani dosud klidné Benghází na východě země, které režim ztratil jako první. Při výbuchu muničního skladu zemřelo nejméně 35 lidí a další jsou zranění. „Nevíme, jak se tam máme dostat, protože exploze nezasáhly všechny hangáry, jenom jeden, a hrozí další výbuchy,“ uvedl v noci lékař z Benghází Motaz Elsanafz. Nakonec došlo k výbuchu veškeré munice. Zatím není jasné, kdo za explozí stál. Mluví se jak o útocích Kaddáfího letadel, tak o neopatrnosti personálu.

„Modlím se, ať ho bůh někam odpálí, chci se radovat z jeho bolesti,“ prohlásil otec zraněného muže. Jedná se přitom o výrok na adresu vůdce libyjského lidu. Muammar Kaddáfí se ale nevzdává ani na diplomatické frontě. Jmenoval novým velvyslancem v OSN Aliho Abdussalama Trekiho, za diplomata, který se hned zpočátku revolty postavil proti němu.

„Faktem zůstává, že každá země má právo odvolávat a jmenovat své zástupce,“ říká mluvčí generálního tajemníka OSN Martin Nesirsky. Dosud není ale jasné, jestli Spojené státy udělí Trekimu vstupní vízum, aby mohl do sídla OSN v New Yorku vůbec přicestovat.

Paříž a Londýn připravují rezoluci RB OSN o bezletové zóně

Francouzi pracují společně s Brity na návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by umožnila vytvoření bezletové zóny nad Libyí, informoval francouzský ministr zahraničí Alain Juppé. Smyslem rezoluce je podle ministra zabránit dalším leteckým útokům vojsk Muammara Kaddáfího na oddíly povstalců.

„Spolu s Brity v New Yorku připravujeme rezoluci Rady bezpečnosti, která by otevřela cestu k vytvoření bezletové zóny a zastavila by bombardování,“ řekl Juppé. Dodal, že obě země situaci v Libyi „velmi bedlivě sledují“.

Francouzský ministr ráno telefonoval s bývalým libyjským ministrem vnitra Abdalem Fatahem Júnisem, který se přidal k povstalcům a je nyní v Benghází. Dle mluvčího francouzského ministerstva zahraničí diskutovali o humanitární situaci na libyjských hranicích a o vnitřní situaci v zemi. Exministr Júnis podle mluvčího znovu požádal o zavedení bezletové zóny, která by povstalce ochránila před útoky ze vzduchu.

Západ se snaží Kaddáfího odstřihnout od zlaté žíly

Západ dělá vše pro to, aby Kaddáfího rodině a spolupracovníkům došly peníze. Britští celníci zabavili náklad kontejnerové lodi, která se pokusila do Tripolisu odvézt skoro tři miliardy korun v libyjské měně. „Finanční síť kolem plukovníka Kaddáfího se stahuje. Bráníme mu v přístupu k bankovkám a kontům, musí být pohnán k odpovědnosti za to, co se v Libyi děje,“ prohlásil britský ministr financí George Osborne. Britové už před týdnem zastavili jinou dodávku libyjských bankovek v přepočtu za 25 miliard korun.

Británie již uvedla do pohotovosti 200 vojáků, kteří budou v souvislosti s událostmi v Libyi nasazeni k případné humanitární a evakuační operaci. Londýn chce také vyslat pracovní skupinu diplomatů, která naváže kontakt s vůdci libyjské opozice. Británie koncem února z Libye repatriovala stovky Britů a tento týden pomohla také s evakuací Egypťanů.

Podle zdrojů OSN uprchlo od počátku bojů z Libye na 191 tisíc lidí, z velké části zahraničních dělníků. Asi 104 tisíc z nich odešlo do Tuniska, 85 tisíc do Egypta a 4 000 do Alžírska. Příliv uprchlíků z Libye do Tuniska nyní zpomaluje fakt, že hraniční posty obsadily jednotky věrné Kaddáfího režimu.

Kaddáfí odmítá odstoupit a opozice zase nechce vyjednávat, dokud bude Kaddáfí u moci v Tripolisu. Povstání v Libyi trvá od poloviny února a vyžádalo si podle neověřitelných zdrojů přes 1 000 mrtvých a stovky raněných.

  • Boje v Libyi autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2373/237290.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2373/237225.jpg
  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2373/237222.jpg
  • Libyjští povstalci v Rás Lánúf autor: Hussein Malla, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2374/237323.jpg
  • Britský ministr financí George Osborne autor: Akira Suemori, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1751/175081.jpg
Vydáno pod