Vrah Roberta Kennedyho zůstane ve vězení

Coalinga - Odvolací komise zamítla podmínečné propuštění vraha amerického politika Roberta Kennedyho, mladšího bratra někdejšího prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Sirhan Sirhan zastřelil senátora Roberta Kennedyho v roce 1968. Soud ho poslal do vězení na doživotí. Možnost pro další odvolání bude mít za 5 let.

Robert Francis Kennedy, zvaný Bobby, byl vystudovaný právník, záhy se však dal po bratrově boku na politiku. Řídil úspěšnou senátní a později prezidentskou kampaň JFK, od prosince 1960 působil v jeho vládě jako ministr spravedlnosti. Když JFK zemřel, odešel Robert z Bílého domu, stal se senátorem za stát New York a pomalu připravoval vlastní prezidentskou kandidaturu. 

V létě 1968 pro sebe rozhodl demokratické primárky v klíčové Kalifornii a již se zdálo, že jeho úspěchu nebude stát nic v cestě. Poté, co pozdravil své příznivce ze sálu hotelu Ambassador v Los Angeles, se však rozhodl, že si zkrátí cestu na svůj pokoj přes kuchyň. Tam na něj čekal ozbrojený Sirhan Sirhan, který „Bobbymu“ nemohl zapomenout jeho podporu Izraele v šestidenní válce. Nadějný prezidentský kandidát zemřel ve věku 42 let na následky střelných zranění následujícího dne, 6. června 1968. 

Sirhan Sirhan byl za svůj čin odsouzen na doživotí. Letos ale komisi požádal, aby přezkoumala, zda by mohl být předčasně propuštěn. Vrah při slyšení sice řekl, že svého činu velice lituje, to ale komisi nestačilo a jeho propuštění zamítla. Důvodem je prý to, že Sirhan svůj čin dostatečně nechápe a že ho náležitě nelituje. Další šanci požádat o předčasné propuštění bude mít Sirhan za pět let.

Vydáno pod