Kaddáfího jednotky znovu bojují o ropný terminál

Tripolis – Jednotky Muammara Kaddáfího podle svědků znovu zaútočily na město Marsá al-Briga, kde je strategický ropný terminál. Útok vojáků věrných Kaddáfímu včera povstalci odrazili za cenu 14 mrtvých. Dnes tam vojenské letadlo údajně shodilo bomby. Mezinárodní trestní soud zahájil vyšetřování zločinů proti lidskosti v Libyi. Libyjská opozice podle televize Al-Džazíra odmítla návrh venezuelského prezidenta na jednání o příměří s režimem Muammara Kaddáfího. Chávez navrhuje vznik komise, jež by tvořili zástupci různých zemí, kteří by pomohli dojednat dohodu mezi Kaddáfím a jeho odpůrci. Při neúspěšné evakuaci dvou Evropanů dnes přívrženci Kaddáfího zajali tři nizozemské vojáky. Nizozemsko o jejich vydání intenzivně jedná.

Dnes se znovu rozhořely boje o ropný terminál. Podle svědka z Brigy svrhla vojenská letadla bomby na oblast mezi obývanou zónou města a ropným zařízením. Zatím není jasné, zda si dnešní útok vyžádal nějaké oběti. Nálet potvrdila i hlídka nedaleko rafinerie. „Viděl jsem třikrát přeletět letadlo. Myslím, že to byl Suchoj. Při třetím přeletu svrhl bomby,“ řekl jeden z mužů na hlídce. Včera přitom opozice útok Kaddáfího jednotek odrazila.

Rebelové se na východě opevňují na územích, která ovládají. Mají dost zbraní a začínají se také lépe organizovat pro případ dalších útoků. „Libyjská armáda už ví, co dokážeme. S boží pomocí Kaddáfího porazíme,“ říká jeden z obyvatel města Adžedábíja.
 

Chávez má řešení, opozice ho odmítá

V úterý hovořil telefonicky venezuelský prezident Hugo Chávez s Kaddáfím o možném řešení střetů v Libyi. Chávez prý libyjskému vůdci navrhl vznik komise, ve které by zasedli zástupci zemí z Latinské Ameriky, Evropy nebo Blízkého východu. Ti by měli zprostředkovat dohodu s opozicí. 

Podle Al-Džazíry s plánem souhlasí prý Kaddáfí i šéf Ligy arabských států (LAS) Amr Músá. Ten ale na dotaz agentury Reuters, zda je to pravda, odpověděl: „Ne. Byli jsme o tom informováni a zvažujeme to.“ Naopak zástupce prozatímní Národní rady, kterou na východě země ustavili povstalci, rovnou řekl, že vyjednávání s Kaddáfím je pro opozici nepřijatelné. Opozici prý také nikdo v otázce Chávezova plánu nekontaktoval.

Dnes se v Libyi dostali při evakuaci cizinců z města Syrta do zajetí tři nizozemští vojáci. Informoval o tom nizozemský deník De Telegraaf. Ozbrojenci věrní Muammaru Kaddáfímu se vojáků zmocnili už v neděli. Vojáci se snažili z Libye dostat jednoho nizozemského civilistu a dalšího Evropana. Když přistávali se záchranným vrtulníkem, přívrženci Muammara Kaddáfího na ně zaútočili. Oba civilisty nechali jít, vojáky ale zajali. „O propuštění zadržovaných vojáků intenzivně vyjednáváme,“ ujistilo nizozemské ministerstvo obrany. 

Británie a Francie pro bezletovou zónu

Odpůrci Muammara Kaddáfího volají po leteckém zásahu ze zahraničí. Libyjský diplomat při OSN se nechal slyšet, že by mezinárodní společenství mohlo vyhlásit bezletovou zónu, pokud o to požádá povstalecká Národní rada, která vznikla na východě země. Muammar Kaddáfí ale v projevu varoval, že v případě útoku udělá z Libye druhý Vietnam, a slíbil bojovat do posledního muže. 

Vyhlášení bezletové zóny nad Libyí v případě dalších útoků Kaddáfího jednotek podporují Británie a Francie. Šéf britské diplomacie William Hague uvedl, že Británie i Francie pracují na ambiciózních návrzích, které chtějí předložit za týden na summitu Evropské unie.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle se naopak vyslovil proti jakékoli vojenské intervenci. Westerwelle prohlásil, že nynější situace v Libyi „není zralá“ na to, aby se o bezletové zóně rozhodovalo. „Neúčastníme se a nepodílíme se na jednání o vojenské intervenci, protože si myslíme, že by to mohlo být velmi kontraproduktivní,“ zdůraznil německý ministr.

O bezletové zóně nejsou zatím přesvědčeny ani Spojené státy. „Objevují se nebezpečné řeči o určitých vojenských možnostech. Nazývejme ale věci pravými jmény. Pro jakýkoli útok na Libyi by bylo nejprve nutné vytvoření bezletové zóny. A také by bylo potřeba víc letadel, než se vejde na jednu letadlovou loď. Byla by to velká operace ve velké zemi,“ řekl americký ministr obrany Robert Gates. 

Uprchlíci putují za hranice

Na tuniské straně hranice s Libyí se po třech dnech chaosu začíná zklidňovat situace mezi uprchlíky. Do Tuniska podle dnešních zpráv dorazilo za libyjských nepokojů skoro 100 tisíc lidí, do Egypta přešlo východní hranicí 43 tisíc osob. S jejich evakuací pomáhá hned několik zemí. Francie je připravená poskytnout denně šest letadel a přepravit z Tuniska 5 000 Egypťanů. Francouzská letadla budou k dispozici aspoň čtyři dny. Do Egypta budou pravidelně s uprchlíky létat také britská letadla. Egypt chystá repatriaci svých občanů z Tuniska, Libye i Malty. Do evakuace se zapojí také Španělsko a Německo, první běžence z Benghází dnes odvezla také Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Soud bude stíhat Kaddáfího

Mezinárodní trestní soud (ICC) dnes oznámil zahájení vyšetřování zločinů proti lidskosti v Libyi. „Úřad žalobce se rozhodl zahájit vyšetřování kvůli podezření ze spáchání zločinů proti lidskosti v Libyi, k nimž mělo dojít od 15. února. Obvinění se týkají útoků bezpečnostních sil proti pokojným demonstracím. V následujících týdnech bude úřad vyšetřovat, kdo je zodpovědný za nejvážnější zločiny,“ řekl dnes žalobce Luis Moreno-Ocampo.

„Identifikovali jsme některé jednotlivce, kteří podle formální autority měli pravomoc nařídit jednotkám spáchat tyto činy - Muammar Kaddáfí a jeho vnitřní kruh včetně jeho několika synů,“ řekl také Moreno-Ocampo. Podle něj soud bude vyšetřovat i další představitele libyjského režimu, včetně ministra zahraničí, šéfa vojenské zpravodajské služby, šéfa Kaddáfího osobní ochranky a šéfa externí bezpečnostní libyjské organizace. Tyto osoby se podle žalobce mohou na soud obrátit a vysvětlit svůj pohled na věc.

  • Boje v Libyi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2367/236633.jpg
  • Libyjští vojáci autor: Tara Todras-Whitehill, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2368/236730.jpg
  • Libyjský opoziční aktivista autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2367/236634.jpg
  • Cizinci opouštějí hromadně Libyi autor: CTK/AP, zdroj: CTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2355/235440.jpg