Nizozemským vládním stranám unikla většina v senátu

Haag - Strany nizozemské středopravicové vládní koalice a strana kontroverzního protiislámského politika Geerta Wilderse, která kabinet podporuje, pravděpodobně jen těsně nezískají většinu v horní komoře parlamentu. Trojice stran by v nizozemském senátu (První komoře) měla podle agentury DPA získat 37 ze 75 křesel. Rozhodly o tom středeční volby do provinčních parlamentů, které zástupce do horní komory parlamentu vybírají.

Vládní Lidová strana pro svobodu a demokracii (VVD) a Křesťanskodemokratická výzva (CDA) spolu s Wildersovou Stranou pro svobodu (PVV) potřebovaly získat alespoň 38 křesel, aby mohly bez problémů
prosazovat svůj politický program. Po sečtení 98 procent hlasů se ale zdá, že jim jedno křeslo k většině bude chybět.

Ve středečních volbách se rozhodovalo o obsazení 566 křesel ve všech 12 provinčních parlamentech. Jejich členové pak 23. května rozhodnou o složení První komory. Při tomto hlasování se ale politici z provinčních parlamentů mohou odchýlit od stranických linií, a tak není zcela vyloučeno, že se nakonec stranám vládního tábora získat většinu podaří, upozorňuje DPA.

Ve volbách odevzdalo hlas asi 54 procent ze 13 milionů oprávněných voličů. Mezi stranami je za jejich největšího vítěze považována Wildersova PVV, která se provinčních voleb účastnila vůbec poprvé. Největším poraženým je naopak vládní CDA, která ještě v minulých provinčních volbách získala čtvrtinu všech hlasů.

Vydáno pod