Saviano na mušce mafie vydává novou knihu

Řím - Známý italský protimafiánský novinář a spisovatel Roberto Saviano vydává další knihu. Jde o přepis jeho televizních vystoupení v pořadu Vieni via con me (Odejdi se mnou), který překonává rekordy ve sledovanosti. Pořad je v podstatě jakýmsi referendem o dnešní Itálii. Savianovým spolumoderátorem je zkušený Fabio Fazio, který má za sebou 27letou televizní praxi. Každý z jejich hostů je vyzván k tomu, aby přečetl seznam důvodů, proč opustit Itálii, a seznam důvodů, proč v ní zůstat.

Savianovi přinesl slávu bestseller Gomora o neapolské mafii. Název je nejen variací na neapolskou camorru, ale i odkazem na biblické město hříchu. Kvůli knize, která se od roku 2006 dočkala mnoha překladů a také filmového zpracování, vypsal mafiánský klan Casalesi na Savianovu hlavu odměnu. Od té doby je spisovatel pod policejní ochranou, nicméně nedávno se objevil na demonstraci proti italskému premiérovi Silviovi Berlusconimu.

Podle spisovatele Stanislava Červinky je Savianiho velikost v tom, že přiměl vládu Silvia Belrusconiho, aby vyhlásila mafii tvrdou válku. "Domnívám se, že mu stále jde o život, neboť ani policejní ochrana a jiné akce nemohou mafii zastavit. Je důležité vědět, že jeho publicistická díla i jeho kniha nevycházejí, jak je u literatury faktů zvykem, z policejních či soudních protokolů apod., ale vznikají z jeho vlastních zkušeností. Saviano pracoval zejména jako skladník na lodích a přístavech, jako číšník v restauracích různých bosů. V těchto profesích zkoumal to, jak se mafie dostává do stavebního průmyslu, jak proniká do státní správy a jinam. V tom je jeho velikost, nejen, že je skvělý spisovatel, ale on vlastně přiměl Berlusconiho vládu k aktivní činnosti proti mafii,“ upozornil v rozhovoru pro ČT24 spisovatel Stanislav Červinka.

Rozhovor se Stanislavem Červinkou (zdroj: ČT24)

„Pravdou je, že se již 6 let před mafií skrývá. To, že minulý týden vystoupil, shodou okolností na demonstraci proti Berlusconimu, vlastně nic neznamená. Saviano musí často své úkryty měnit, žije osaměle a údajně trpí silnými depresemi,“ doplnil Červinka.

5. února tisíce lidí v Miláně požadovaly demisi premiéra Silvia Berlusconiho po obvinění, že platil sedmnáctileté dívce za sex a zaštítil se úřadem ministerského předsedy, aby to ututlal.  Na protestním shromáždění na sportovním stadionu v Miláně vystoupili někteří významní italští levicoví intelektuálové, jako například spisovatel Umberto Eco nebo jeho kolega Roberto Saviano, jakož i odboroví předáci a další veřejní činitelé.

Kniha Gomora získala v Itálii osm literárních ocenění a dostala se i mezi nejlepší knihy roku v žebříčcích New York Times i The Economist. Jen v Itálii byly prodány dva miliony výtisků této knihy.

Gomora od Roberta Saviana
Zdroj: ČT24