Tunis slaví další úspěch, odstoupil premiér Ghannúší

Tunis – Demonstrace nespokojených Tunisanů donutily tamního premiéra Muhammada Ghannúšího k rezignaci. Protivládní protesty v tuniské metropoli Tunisu totiž vyústily v nové násilnosti. Odcházející šéf prozatímní vlády vyjádřil přesvědčení, že jeho demise usnadní přechod země do nové éry. Obyvatelům země se především nelíbilo, že byl Ghannúší premiérem již za vlády svrženého prezidenta Zína Abidína bin Alího. Ghannúšího nahradí v čele přechodné vlády bývalý ministr zahraničí Kaíd Sibsí.

Tuniský premiér Muhammad Ghannúší:

„Moje rezignace poskytne lepší ovzduší pro vstup do nové éry.“

Tunisané neustávají v demonstracích. Důvodem je přechodná vláda, která byla ustanovena po nedávných rozsáhlých protestech a lednovém útěku dlouholetého autoritářského prezidenta bin Alího ze země. Ghannúší doufá, že svým odchodem předejde dalším obětem politických nepokojů v Tunisku. Při ohlášení své rezignace potvrdil, že platí slib vlády uskutečnit prezidentské volby do 15. července.

Nový premiér Sibsí byl v letech 1981 až 1986 ministrem zahraničí a na přelomu 60. a 70. let také krátce ministrem obrany. Ve vládě tedy sloužil již za třicetileté éry prvního prezidenta nezávislého Tuniska Habíba Burgiby.

Ulice metropole se proměnily v bojiště

Policie dnes proti davu demonstrantů, z nichž někteří začali rabovat, použila slzotvorné granáty a střílela do vzduchu. Ani to však zástup nerozehnalo. Protestující vykřikovali hesla proti prozatímní vládě a snažili se pochodovat směrem k budově ministerstva vnitra. Mladí lidé házeli kamení do oken okolních budov a stavěli barikády, aby zabránili postupu policejních oddílů.

Sobotní střety přinesly mezi demonstranty a pořádkovými silami tři oběti. Zranění utrpělo i několik policistů. Téměř 190 lidí bylo od pátku při nepokojích zatčeno, zhruba polovinu prý tvoří pachatelé vandalismu. Pro mnohé Tunisany však policie stále představuje represivní aparát prezidenta bin Alího. Právě tuniská revolta spustila vlnu protivládních povstání v arabském světě.