Somálští piráti propustili posádku unesené francouzské lodi

Paříž - Somálští piráti dnes propustili posádku francouzské soukromé luxusní plachetnice, kterou před týdnem unesli u Somálska. Sdělil to úřad francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho. Po osvobození třicítky členů posádky, které se vyřešilo pokojnou cestou, se francouzským vojenským silám podařilo asi polovinu pirátů zadržet. Podle somálských představitelů ale při zásahu zemřeli tři únosci.

„Podařilo se nám sledovat piráty, což umožnilo vzdušnou akci s využitím helikoptér, při níž byla zadržena zhruba polovina komanda únosců,“ řekl náčelník francouzského generálního štábu generál Jean-Louis Georgelin Georgelin. Francouzské síly podle něj během operace použily varovné výstřely, přímo na piráty ale nestřílely. Zatčeno bylo šest únosců. Podle somálských místních představitelů při ní ale bylo zabito tři až pět lidí, což úřad francouzského prezidenta i armáda kategoricky popřely.

Ke střelbě mělo podle somálských lídrů dojít, když helikoptéry útočily na plachetnici. Údajně stroje střílely po únoscích raketami. Guvernér oblasti Mudug Abdul Kadir Ahmed telefonicky agentuře AFP řekl, že byla nalezena tři mrtvá těla. Osm dalších osob bylo zraněno a osm lidí Francouzi odvezli.

Vrácená loď Le Ponant vyplouvá od Somálska a je očekávána v úterý v Džibuti. Bude na ní nejspíš jen kapitán a vojáci, zatímco osvobozená posádka vycestuje z oblasti únosu již předtím.

Somálští piráti unesli francouzskou plachetnici Le Ponant 4. dubna v Ardenské úžině. Na palubě plachetnice nebyli v době únosu žádní cestující. Posádku tvořilo podle Paříže 22 Francouzů, šest Filipínců, jedna Ukrajinka a jeden Kamerunec. Některé zdroje hovořily dříve i o Jihokorejcích.

Somálské pobřežní vody jsou známé jako jedna z hlavních oblastí na světě, kde působí piráti, kteří za vrácení zajatých lodí a osob požadují výkupné. Paříž již dříve uvedla, že s ohledem na bezpečnost zajatců upřednostňuje vyjednávání před použitím síly. Do oblasti únosu nicméně vyslala elitní zásahovou jednotku (GIGN), která se specializuje na mimořádné zákroky spojené hlavně s únosy.