I sovětské umění má své kouzlo, zjišťují Rusové

Moskva - Rusové objevují půvab uměleckých děl ze sovětských dob. Komunistický režim sice diktoval autorům, co a jak tvořit, některým se ale podařilo propašovat do svých prací osobitý styl. Najdou se mezi nimi hodnotná díla. Socialistický realismus byl oficiálním uměleckým směrem Sovětského svazu dlouhých 60 let. Do Stalinovy smrti se cokoli jiného považovalo za kontrarevoluční. Neposlušní autoři končili v gulagu na Sibiři. Přesto není všechno jen bezcenný brak vyrobený na státní zakázku.

I mezi sovětským uměním se najdou díla, která znamenají víc než jen propagaci komunistických hodnot. Výstava v moskevské NB galerii třeba ukazuje malby a grafiky leningradských umělců z padesátých až sedmdesátých let.

Na první pohled se jedná o běžné motivy ze života proletariátu. Autory ale ovlivnily směry, které sovětský režim považoval za buržoazní a zvrhlé. Impresionismus, kubismus, avantgarda.

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

„Koncem 50. let se situace uvolnila a výběr stylů byl svobodnější. V 70. letech se umění rozdělilo na oficiální a neoficiální. Byl tu silný vliv avantgardy a návrat k některým formám individualismu,“ popisuje historička umění Anna Eramžjanová. Ve skutečnosti to byl ohromný průmysl s tisícovkami umělců a mezi nimi pár skutečných talentů. Nové galerie se je snaží objevit.

„Někteří umělci se ke své minulosti nechtějí znát. Radikálně změnili styl a ukazují jen současné věci, které jsou evropštější a víc odpovídají dnešní kultuře,“ vysvětluje kurátorka NB galerie Maria Rapoportová. Mladým Rusům už socrealismus nic neříká. Zato na Západě někteří autoři prorazili a jejich obrazy se prodávají za velké peníze.

Vydáno pod