Propuštění policisté v Káhiře házeli zápalné bomby

Káhira - Stovky egyptských policistů demonstrujících za vyšší platy dnes v Káhiře zapálily budovu velitelství bezpečnostních sil. Podle svědků však hořelo jen několik aut. Incident se odehrál v době, kdy v Káhiře v novém složení poprvé jednala egyptská vláda. Po masových nepokojích, které svrhly prezidenta Husního Mubaraka, stojí v čele nejlidnatější arabské země armáda. Egyptská policie v prvních dnech protivládního povstání střílela na demonstranty a z ulic byla posléze stažena.

Podle nejmenovaného policisty demonstranti na budovu nedaleko ministerstva vnitra házeli zápalné bomby a zapálili tak části objektu. Vojenské jednotky se pokusily rozptýlit dav střelbou do vzduchu. Podle agentury DPA šlo o protest policistů propuštěných kvůli korupci a dalším deliktům, kteří se dožadovali opětovného vzetí do služby. Zapálili prý jen několik vozů v garáži vedle ministerstva. V celé zemi prý o návrat do služby požádalo asi 3000 propuštěných policistů.

V Káhiře dnes poprvé od úterního jmenování deseti nových ministrů zasedla egyptská vláda. V obměněném kabinetu jsou poprvé po desetiletích zastoupeny také opoziční strany, obsazení klíčových ministerstev zahraničí, financí, vnitra a spravedlnosti však zůstalo stejné.

Stalo se tak přes nesouhlas aktivistů, kteří požadují odchod ministrů z Mubarakovy éry. Opoziční hnutí Muslimské bratrstvo s dalšími politickými skupinami kvůli tomu svolalo na pátek do Káhiry „milionový pochod“.

Potyčkám z jiných důvodů se v úterý nevyhnul jih země. Do ulic Asijútu večer vyšly asi tři tisícovky demonstrantů poté, co zde byl zabit koptský kněz. Jeho sousedé prý z bytu viděli vycházet několik maskovaných mužů se slovy Alláh je velký. Podle AP se demonstrující, mezi nimiž byli koptští křesťané, ve městě střetli s muslimskými obchodníky a rozbili okna policejního vozu.