Kosovo povede boháč, který rekonstruoval Kreml

Priština – Novým prezidentem Kosova se stal švýcarsko-kosovský podnikatel ve stavebnictví Behgjet Pacolli. Zvolen byl kosovským parlamentem až ve třetím kole prezidentské volby. Pro Pacolliho hlasovalo ve třetím kole 62 poslanců ze 120členného parlamentu. V předchozích dvou kolech, kdy ke zvolení byla zapotřebí dvoutřetinová většina, vládní kandidát hluboce propadl. Poslanci dnes také podle očekávání zvolili předsedou nové vlády dosavadního premiéra Hashima Thaçiho.

Opoziční strany zasedání bojkotovaly. Poukazovaly na Pacolliho podnikání v 90. letech v Rusku, kde jeho firma Mabetex dělala „úspěšné, ale neprůhledné obchody“, včetně renovace Kremlu. Teprve před třemi roky se Pacolli vrátil do Kosova a dal se na politiku.

Behgjet Pacolli

V roce 1991 založil stavební společnost Mabetex Project Engineering, která se stala základem současné skupiny Mabetex Group. Ta se podílela i na rekonstrukci Kremlu, budovy ruské Státní dumy nebo na výstavbě kazašského hlavního města Astany. Kvůli rekonstrukci Kremlu byl ve Švýcarsku obviněn z praní špinavých peněz a z účasti ve zločinecké organizaci. Stíhání ale bylo později zastaveno.

Do politiky se dostal v roce 2004. Lobboval v USA za nezávislost Kosova. Na jaře 2006 založil stranu Aliance pro nové Kosovo, za tuto stranu se také dostal do parlamentu. Podle některých zdrojů je Pacolli nejbohatším Albáncem na světě.

Část opozice tvrdí, že dohoda dosavadního premiéra Hashima Thaçiho s Pacollim je ryzí „politický byznys“. Thaçi prosadí Pacolliho do čela státu a ten mu pak bude mocensky krýt záda. Jiná část opozice poukazuje na to, že Pacolliho manželka a nastávající první dáma je Ruska a její země samostatnost Kosova neuznává a podporuje nároky Srbska.

Pacolli už složil přísahu a převzal funkci. V krátké nástupní řeči prohlásil, že svůj majetek nabyl „čestnou a poctivou prací“ a své podnikatelské kontakty plně využije ke zlepšení mezinárodního postavení Kosova.

Parlament poté potvrdil ve funkci dosavadního premiéra Thaçiho, a to i přesto, že se objevilo podezření, že byl v 90. letech zapleten do obchodu s lidskými orgány jako velitel bývalé Kosovské osvobozenecké armády (UÇK).