Studená sprcha pro křesťanské demokraty v Hamburku

Hamburk – Volby v německém Hamburku skončily debaklem pro kancléřku Angelu Merkelovou. Opozice tam získala skoro 50 procent hlasů, má tak absolutní většinu křesel v městském parlamentu a může Hamburk vést sama. Pro vládní křesťanské demokraty je to studená sprcha na začátku supervolebního roku, kdy se v zemi konají sedmery zemské a dvoje komunální volby.

Podle povolebních prognóz by mohla opoziční SPD získat 49,5 až 50 procent hlasů. Za to by mělo v 121členném městském parlamentu až 65 křesel. Křesťanští demokraté získali sotva pětinu hlasů, oproti minulým volbám tak přišli o polovinu svých voličů. V parlamentu tak zasedne jen 26 členů CDU. 

Hlasování mělo už podle předvolebních průzkumů jednoznačného favorita - sociální demokracii (SPD) vedenou charismatickým exministrem práce Olafem Scholzem, který se s velkou pravděpodobností stane novým primátorem Hamburku. 

Ve volbách v Hamburku si přitom CDU mohla otestovat, v jaké je v supervolebním roce kondici. A podle výsledků se bude muset zřejmě strana kancléřky Angely Merkelové připravit na pořádný debakl. 

Už za měsíc se přitom konají zemské volby v Sasku-Anhaltsku, kde křesťanští demokraté rovněž vládnou, a o týden později klíčové zemské hlasování tohoto roku v Bádensku-Württembersku. Bohatou spolkovou zemi na jihozápadě Německa řídí CDU nepřetržitě od roku 1953 a její potenciální neúspěch ve Stuttgartu by mohl mít podle médií a analytiků výrazné dopady na německou politickou scénu.