Unijní výbor se obává tělesných skenerů

Brusel – Hospodářský a sociální výbor EU se vyslovil proti zavádění tělesných skenerů na letištích v Unii. Výbor to zdůvodnil tím, že skenery představují potenciální zdravotní riziko pro cestující. Existují také obavy z narušování lidských práv. Výbor je ovšem jen poradní orgán a státy se jeho doporučením nemusejí řídit.

„Hospodářský a sociální výbor se obává narušení soukromí a základních práv, pokud budou snímky ze skeneru špatně uloženy, nebo by se dostaly na veřejnost,“ uvedl výbor. Ten odkázal na případ, který řeší americké soudy. Ve Spojených státech totiž bezpečnostní pracovníci získali snímky z tělesného skeneru, 35 tisíc jich vystavili na internet. 

Výbor také upozornil na možná zdravotní rizika. „Připomínáme, že neexistuje žádný jasný důkaz, že radiace, kterou skenery vyzařují, nepředstavuje riziko pro lidské zdraví. Dokud nebudou tyto obavy úplně vyvráceny, užívání skenerů není doporučeníhodné,“ uvádí se v doporučení. 

Některé země světa zavádějí tělesné skenery, které kvůli obavám z teroristického útoku zobrazují kontrolovanou osobu jakoby nahou, byť obsluha nepozná její tvář. Skener má zabránit podobným případům, jako byl pokus o atentát o Vánocích 2009. Tehdy muž z Nigérie propašoval na palubu letadla do Detroitu výbušninu ve spodním prádle.