Kazachstán se chce blýsknout olympiádou

Astana - Kazachstán málokdy nabízí světu jiné zprávy než o úspěších a dobrech svého prezidenta. Západ má o zemi poněkud zkreslené povědomí spíše díky komikovi Sachovi Cohenovi a jeho postavě natvrdlého kazašského reportéra Borata. Teď chce vládce Nursultan Nazarbajev s pomocí sportu ukázat světu jiný obraz svého hájemství. Jeho cílem je pořádání olympijských her v roce 2022, které by pomohly získat lepší pověst o Kazachstánu za hranicemi země. Už nyní se ukazuje, že bohaté naleziště nerostných surovin napomáhá k zlepšení pozice země na mezinárodním poli.

Kazachstán dlouhé roky poslouchal zpoza svých hranic připomínky k autoritářskému režimu Nursultana Nazarbajeva. Kosmetické reformy, kdy prezident odmítá doživotní mandát a zrušení voleb, rychle ztrácí lesk, když je obratem přehlasuje loajální parlament. Přesto si Kazachstán cestu do světa našel skrze sport. Ostatně nic nedá režimu lepší příležitost ukázat se před miliardami televizních diváků než výkony zahraničních sportovních hvězd na jeho stadionech.

Finance přinesou nerostné suroviny

Kazachstán: Sportem k uznání režimu (zdroj: ČT24)

„Nápad uspořádat u nás Asijské zimní hry vznikl na sjezdu Národní olympijské komise v roce 2005,“ potvrdil viceprezident Kazašské asociace lyžařských sportů Vladimir Smirnov. Povzbuzen úspěchy na asijském poli už Kazachstán pokukuje po mnohem vyšší metě - olympijských hrách v roce 2022. Země, jejíž pokladnu plní zisky z těžby ropy, plynu, uhlí a železných rud, by po finanční stránce s organizací neměla mít problém. „Pro více než polovinu disciplín tu už máme vybudovaná sportoviště s mezinárodní licencí třídy A. To pořádání olympijských her umožňuje. Zbytek bychom stačili dostavět,“ doplnil Smirnov.

Jenže vláda prosazující svůj vliv na mezinárodním poli je trnem v oku opozici, která ztrácí půdu pod nohama. Ve volbách v roce 2004 získala jediné křeslo. S takovým zastoupením nic nezmůže. Navíc autoritativnímu vládci vše hraje do karet. „Rostoucí ceny nerostných surovin posilují stabilitu současného režimu. Zvláště stále zdražující ropa. Garnitura tak může přidávat na populismu, například sociálními programy. Za těchto podmínek se jí opozice nemůže rovnat. Je to zhola nemožné. Ať nabídne cokoliv, vláda ji prostě přeplatí,“ domnívá se politický analytik Aidos Sarym.

Nazarbajev se sám pozval do Bruselu

Evropští politici s Nursultanem Nazarbajevem uzavřeli smlouvy o spolupráci na poli energetických zdrojů, když se sám pozval na návštěvu Bruselu. To potvrzuje, že kdo sedí na ložiscích surovin, má důležité slovo. Nursultan Nazarbajev si nicméně své kroky pojišťuje. Když ho parlament navrhl na doživotního prezidenta, odmítl a vyhlásil na třetího dubna prezidentské volby. Avšak zvolením si může být jistý.

Většina národa prezidenta podporuje. Alespoň veřejně. „Za vlády našeho prezidenta země vzkvétá. Získali jsme nezávislost a vše je skvělé. Já budu volit Nazarbajeva,“ potvrdila kazašská studentka Nazira Boskinovová. Teď už země jen musí získat uznání na mezinárodní scéně, k čemuž by olympijské hry mohly zásadně napomoci. Už Čína ukázala, že kde je vůle a hlavně peníze, tam i námitky proti autoritářskému režimu musí stranou.