Nepálci volili ústavodárné shromáždění, které má zrušit monarchii

Káthmándú - Za mimořádně přísných bezpečnostních opatření dnes Nepálci volili do zvláštního ústavodárného shromáždění. Volby završí proces transformace himalájského království z konstituční monarchie na pluralitní demokracii, ve které bude mít král po 240 letech čistě formální úlohu. Po více než deseti letech krvavého gerilového boje, ukončeného v listopadu 2006 formální mírovou dohodou mezi premiérem Koirálou a maoistickým předákem Pračándou, se o přízeň voličů ucházeli i bývalí maoističtí povstalci.

Právě maoistům z Nepálské komunistické strany se spolu s marxisticko-leninskou Komunistickou stranou Nepálu a nejstarší politickou
stranou v zemi Nepálským kongresem přisuzují největší šance na získání
podpory od bezmála 18 milionů oprávněných voličů. Ti mají zvolit 601
zákonodárců.

„Podle Nepálců jsou volby poslední nadějí, aby se jejich země nepropadla na úplné dno k takovým státům jako Somálsko. Obyvatelé jsou dlouhodobým konfliktem unaveni a s napětím očekávají výsledky,“ popisuje volební náladu zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Výsledky voleb budou až koncem dubna

Po sérii předvolebních násilností, při kterých byl zastřelen i kandidát jedné ze tří komunistických stran, vyhlásila vláda sérii bezpečnostních opatření. Patří k nim zejména zákaz jízdy motorových vozidel a od pondělí také zákaz výroby a prodeje alkoholu. Na hlasování dohlíželo kolem 135 000 policistů. Obavy z možných násilností plynou z ohlášených útoků některých radikálních maoistických skupin zejména na jihu země a z nesouhlasných postojů přesvědčených royalistů, kteří se odmítají vzdát starobylé monarchie.

I přes přísná bezpečnostní opatření útočník na motorce v jižní části země začal střílet na jednu z kandidátek. Žena vyvázla bez zranění. Nedaleko Káthmándú se maoisté střetli s policií a podpálili
hlasovací místnost. Policisté 15 útočníků zatkla a zabavila jim tři ruční granáty a nůž. Kvůli násilnostem bylo hlasování ve dvaceti volebních okrscích odloženo.

I přes zprávy o násilnostech byli mnozí Nepálci podle agentur v otázce prvních voleb po devíti letech optimističtí. Hlasování také doprovázela poměrně vysoká účast. Podle údajů z po jedenácté hodině středoevropského času dorazilo k urnám voleb 50 procent voličů. Volební místnosti se uzavřely ve 13:15 SELČ.

Ústavodárné shromáždění je voleno na dva roky a jeho úkolem bude vypracovat a schválit ústavu, která má zaštítit nově vznikající asijskou demokracii.

Předběžné výsledky voleb budou známé už příští týden, konečné se nečekají dříve než koncem dubna.