Prodloužení protiteroristického zákona neprošlo

Washington/New York – Americké tajné služby budou mít utrum se sledováním občanů, které povoluje protiteroristický zákon. Sněmovnou reprezentantů totiž neprošel návrh na prodloužení zákona, a to i přesto, že mají republikáni ve Sněmovně většinu. Platnost zákona tak vyprší s koncem února.

Návrh na prodloužení protiteroristického zákona nepodpořili jak demokraté, tak i někteří republikáni. Návrh neprošel o sedm hlasů. Proti byli hlavně republikáni z konzervativního hnutí Tea Party.

„Hnutí o problému hodně diskutovalo a většina má za to, že Kongres by měl učinit totéž: zahájit o zákonu debatu, než ho obnoví,“ prohlásil zástupce jedné z buněk hnutí Tea Party Mark Meckler. 

Telefonát Igora Lukeše (zdroj: ČT24)

Republikáni chtěli protlačit zákon okamžitě, předložili ho proto ve zrychleném řízení. Pro jeho schválení ale v takovém případě potřebují dvoutřetinovou většinu, a tu ve Sněmovně nenašli. Republikáni ale zřejmě znovu zákon předloží ve standardním režimu a pak jim bude stačit prostá většina hlasů, zákon by tak měl hladce projít.

USA čelí největší hrozbě útoku od 11. září

Zákon dává americkým bezpečnostním složkám rozsáhlé pravomoci pro sledování lidí a získávání informací. Umožňuje přístup federálních vyšetřovatelů k osobním materiálům a záznamům podezřelého. Agenti tak mohou podezřelého například odposlouchávat nebo ho přímo sledovat. Zákon vznikl za vlády bývalého prezidenta George Bushe v reakci na útoky z 11. září a je znám také pod označením Patriot Act. Kongres ho už několikrát prodloužil.

Americká ministryně vnitřní bezpečnosti Janet Napolitanová dnes varovala, že Spojené státy čelí největší hrozbě teroristických útoků od těch z 11. září 2001. „Hrozba terorismu, které čelí naše země, za posledních deset let podstatně vzrostla a nadále roste, takže v některých ohledech je nebezpečí, které nám hrozí, největší od těch útoků,“ prohlásila.