V Amsterdamu začal druhý proces s Wildersem

Amsterdam - Krajně pravicový nizozemský politik Geert Wilders dnes stanul před soudem. V přípravném líčení s ním začal už druhý proces, ve kterém je obviněn z podněcování k nenávisti vůči muslimům. První zastavili jeho obhájci. Obvinění se týká Wildersových výroků, jimiž přirovnával islám k nacismu a vyzýval k zákazu koránu, který přirovnával k Hitlerově knize Mein Kampf. Proroka Mohameda zase označil za „vraha a pedofila“. Wildersova populistická Strana pro svobodu (PVV), která žádá zastavení imigrace a vyslovuje se pro důslednou integraci muslimských přistěhovalců, je v současnosti oporou menšinové konzervativní vlády.

Nizozemský soud loni v říjnu vyhověl Wildersově stížnosti a nařídil vyměnit soudce v procesu s ním. Obhajoba požadovala výměnu soudců poté, co tribunál odmítl předvolat jednoho z jejích svědků. Proces proto začíná znovu od začátku. Sedmačtyřicetiletý Wilders soud označil za „politický proces“, chce jej ale využít k šíření údajné pravdy o islámu a k obraně svobody názoru.

Pokud bude kontroverzní nizozemský politik usvědčen z vyvolávání nenávisti vůči islámu a muslimům a z urážek a diskriminace muslimů, hrozí mu až rok vězení a pokuta. Politik svou vinu popírá a odvolává se na svobodu projevu.

Wildersův obhájce: V koránu je víc výzev k nenávisti k Židům než v Mein Kampfu

Wildersův právní zástupce Bram Moszkowicz vysvětlil, že kritika islámu je obhajitelná právem na svobodné vyjádření názoru a navíc má i podle názoru expertů oporu ve faktech. Znalci prý konstatovali, že v koránu je víc výzev k nenávisti k Židům než v Hitlerově Mein Kampfu.

Kromě znalců koránu Wildersův právník požaduje, aby byl vyslechnut také islámský fundamentalista Mohammed Bouyeri, jenž v roce 2004 v Amsterdamu zavraždil režiséra a kritika islámu Thea van Gogha. Dostal doživotí a během svého procesu nevyjádřil sebemenší lítost. Předvolání Bouyeriho coby svědka soudci v prvním procesu s Wildersem odmítli.

Wildersova PVV v haagském parlamentu toleruje menšinovou vládu liberálů a křesťanských demokratů. Vládní strany však musely souhlasit s tím, že sníží přistěhovalectví muslimů a dalších cizinců z nezápadních zemí do Nizozemska o polovinu.