Hon na novináře v Egyptě, ČT stahuje svůj štáb

Káhira - Egypt opouštějí další tisíce turistů a cizinců, kteří se bojí o svou bezpečnost. OSN stáhlo několik stovek svých zaměstnanců. V Káhiře se dál množí útoky a zastrašování zahraničních novinářů. Podle některých informací za tím stojí policisté a příslušníci tajné služby. Štáb České televize byl dnes znovu zatčen Mubarakovými stoupenci. Redaktor Martin Jonáš i jeho kameraman jsou už v pořádku na letišti a kvůli bezpečnosti z Egypta odjíždějí. Včera byli zadržováni kromě štábu ČT i pracovníci Lidových novin a MF Dnes. ČT24 v pátek odvysílala speciální pořad k nepokojům v arabských zemích.

Redaktor ČT v Káhiře Martin Jonáš:

„Pokusili jsme se odjet z hotelu na letiště a předčasně ukončit náš pobyt. Vyrazili jsme krátce po skončení zákazu vycházení, ujeli jsme zhruba 200 metrů, než jsme byli přepadeni tlupou lidí v civilu. Ohrožovali nás zbraněmi a stříleli do vzduchu. Ukradli nám počítač a kolegům z Mladé fronty část fotoaparátu. Incidentu přihlížel voják, který se marně snažil situaci zmírnit. Když jsme byli propuštěni, ujeli jsme dalších 500 metrů, než nás znovu zastavila domobrana. Převezli nás na neznámé místo, kde nás nechali sedět asi tři čtvrtě hodiny v autě. Poté nás vyzvedla egyptská tajná policie, prohlásila nás za špiony a převezla na policejní stanici, kterou demonstranti v minulých dnech vypálili. Tam jsme strávili další dvě hodiny, než jsme byli bez vysvětlení propuštěni.“

Z Egypta přicházejí informace o dalších a dalších útocích na zahraniční novináře. Mezinárodní výbor na ochranu novinářů měl včera informace o třiceti případech zadržení, dvou desítkách útoků a zabavované technice. Káhirská kancelář arabské televize Al-Džazíra byla vypleněna, americká zpravodajská stanice CNN zahajovala dnešní ranní vysílání z ukrytého místa. Nechtěla sdělit, ve kterém hotelu má reportéry, aby nebyli přepadeni.

Některá média dokonce mluví o cíleném honu na zahraniční reportéry. Situace znepokojuje i šéfku americké diplomacie Hillary Clintonovou: „Velmi tvrdě odsuzujeme útoky na novináře pokrývající aktuální dění v Egyptě. Je to porušení mezinárodního práva, které garantuje svobodu tisku.“

Podle českého chargé d'affaires v Egyptě Jiřího Slavíka připravují ambasády v Káhiře nótu, ve které budou žádat okamžité zajištění bezpečnosti pro novináře a cizince.

Egypt mezitím opouštějí další tisíce turistů a cizinců. Spojené státy evakuovaly na dva tisíce svých občanů. Evakuaci svým zaměstnancům nařídily i Spojené národy. „Situace je tam taková, že tam není dost bezpečno, aby naši zaměstnanci zůstali,“ uvedl mluvčí OSN Roland Gomez.

Martin Řezníček, vedoucí zahraniční redakce ČT:

„Kvůli zcela bezprecedentním útokům na novináře jsme se rozhodli, že svůj tým stáhneme. Při respektu k poskytování informací je bezpečnost na prvním místě. Policejním složkám jde o to zastrašit zahraniční novináře, aby o protivládních protestech neinformovali a opustili Egypt. Česká televize nikdy nebude nutit novináře zůstat na místě, pokud mu hrozí nebezpečí. Nedělá ze svých novinářů hrdiny. Jsou tam proto, aby přinášeli informace, ne proto, aby se stali subjektem zpravodajství a vystupovali v něm jako hrdinové.“

Některé země, pro své občany poslaly do Egypta speciály, většina turistů ale zemi opouští komerčními lety. Asi 800 českých turistů by z Egypta mělo do neděle vyzvednout 6 charterových letů. Míří tam 5 strojů společnosti Travel Service a jeden od ČSA. Další zájezdy do Egypta až do poloviny února cestovní kanceláře zrušily. Tuzemské letecké společnosti kvůli egyptským nepokojům už teď hlásí ztráty kolem 150 milionů.

V letoviscích, kde čeští turisti jsou, k zásadním incidentům nedošlo. Další turisté by se do oblasti v příštích dnech dostat neměli. Zájezdy plánované na začátek února totiž drtivá většina cestovních kanceláří zrušila.

Vydáno pod