Sviští meteorolog předpověděl jaro

Punxsutawney (Pensylvánie) - Ve Spojených státech sice nyní zuří obří sněhová bouře, za rohem ale už je prý jaro. Alespoň podle tradiční předpovědi proslulého sviště Phila. Zřejmě nejznámější zvířecí meteorolog dnes ráno místního času vylezl v pensylvánském městečku Punxsutawney z nory a nespatřil svůj stín. Podle více než stoleté tradice to znamená, že dny zimy jsou sečteny.

„Po stínu ani vidu, čeká nás brzo jaro,“ vzkřikl chvíli před půl osmou ráno viceprezident místního Svištího klubu Mike Johnson. Dobře živené zvíře mezitím na slavnosti mžouralo na několik tisíců přítomných.

Pokud by svišť naopak svůj stín zahlédl, čekalo by severní Ameriku ještě šest týdnů zimy. Letos ale byla v Punxsutawney jasná obloha, a Phil tak dal naději milionům Američanů, kteří jsou unavení z letošní nezvykle kruté zimy. Nakonec ale může být všechno jinak. Svišťovy předpovědi totiž mají jen asi čtyřicetiprocentní úspěšnost. Z nepříliš přesných záznamů přitom vyplývá, že Phil dosud ve zhruba 100 případech předpověděl zimu.

Tradiční předpovídání počasí inspirované starou německou legendou u sviští nory na Krocaním vršku v Punxsutawney pořádá Sviští klub každoročně na Hromnice, tedy 2. února. Letos přitom členové klubu v tradičních cylindrech a dlouhých černých kabátech Philovi nachystali už 125. budíček. Ceremoniál přenášely televizní a rozhlasové stanice po celých Spojených státech.

Nesmrtelný Phil…

Již 125 let prý počasí v Punxsutawney oznamuje stále stejné zvíře, byť se normálně svišti v přírodě dožívají kolem šesti let a v zajetí kolem deseti let. Phil si ale prý každé jaro podle pověsti lokne kouzelného punče, který ho ochrání před smrtí.

Jeho nevšední regenerační schopnosti jsou živou vodou i pro Punxsutawney. Z původně místní slavnosti s recesistickými rysy se časem vyvinula komerčně úspěšná záležitost. Horské městečko se 6 500 obyvateli asi 100 kilometrů od Pittsburghu se díky ní stává cílem mnoha turistů, které lákají i různé doprovodné události jako trhy, zábavy, plesy a slavnosti.