Na Austrálii se řítí cyklon, USA čeká obří vánici

Sydney - Tisíce lidí byly evakuovány ze severovýchodního pobřeží Austrálie, které se připravuje na příchod cyklonu Yasi, možná nejsilnějšího v dějinách země. Živel zesílil na nejvyšší, tedy pátý stupeň škály. Nachází se asi 650 kilometrů od pobřeží a do státu Queensland by měl dorazit ve středu. Ohroženy jsou podle meteorologů i oblasti ve vnitrozemí, které byly minulý měsíc zasaženy povodněmi. Queenslandské úřady varovaly, že Yasi by se mohl stát nejničivějším cyklonem v dějinách regionu.

Televizní stanice Sky TV s odvoláním na australský meteorologický ústav varovala, že Yasi má být nejničivějším cyklonem, jaký kdy zasáhl Austrálii. Podle posledních předpovědí by měl udeřit na pobřeží Queenslandu ve středu
kolem 22:00 tamního času (kolem 12:00 SEČ) mezi městy Cairns a Innisfail. Škody však může napáchat i stovky kilometrů od těchto míst. „Tato bouře je silná a může ohrozit životy,“ prohlásila podle Reuters queenslandská premiérka Anna Blighová.

Bouře během posledních 24 hodin změnila kurz a nyní to vypadá, že míří na střední a jižní části Queenslandu. Podle meteorologů patrně udeří na oblast kolem města Cairns, škody však může napáchat i stovky kilometrů od tohoto místa.

Američané se přiravují na rekordní vánici (zdroj: ČT24)

Z nemocnice v Cairns již vrtulníky evakuovaly všechny pacienty, dalších 9 000 tamějších obyvatel bylo vyzváno k odchodu z města. Do letového plánu byly v postižené oblasti zařazeny mimořádné lety, aby se zvládl očekávaný nápor turistů i obyvatel směřujících z nebezpečné zóny. Policie dostala pokyn evakuovat lidi i za pomoci násilí. V potenciálně ohrožené oblasti žije více než 400 000 obyvatel. Nebezpečí hrozí i hlavním turistickým destinacím regionu.

Sněhová bouře zasáhne v USA až 100 milionů lidí

USA tento týden možná zasáhne historicky silná sněhová bouře. Mohla by zasáhnout až třetinu obyvatel země, tedy kolem 100 milonů lidí. Následky bouře by mohly být citelné na území sahajícím od východního úpatí Skalistých hor přes údolí řeky Ohio až po pobřeží Nové Anglie na severovýchodě země.

„Několikadenní, potenciálně historická a ničivá bouře na území několika regionů začne zuřit dnes a bude trvat do středy,“ uvedla stanice The Weather Channel. Dodala, že na jihu země zároveň hrozí silné bouřky, které by mohly způsobit ničivé větry, krupobití a několik tornád.

Pokud se předpověď vyplní, postihne sněhová bouře nejvíce středozápad Spojených států. Mezi ohroženými městy je například Denver, Oklahoma City, Kansas City, Chicago či Detroit. Očekává se velké sněžení doprovázené silnými větry. Bouře by mohla ohrozit lidské životy a zastavit silniční dopravu.

Dlouhý pás území napříč Spojenými státy od Arkansasu až po východní pobřeží by pak mohla zasáhnout ledová bouře, tedy bouře s mrznoucím deštěm způsobujícím námrazu. V některých městech by mohla být až 2,5 centimetru silná a připravit statisíce lidí na několik dní až týdnů o elektřinu.

  • Na australský Queensland se řítí cyklon autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2289/228874.jpg
  • Austrálii zasáhne cyklon Yasi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2289/228875.jpg
  • USA hrozí sněhová bouře autor: Ed Andrieski, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2289/228877.jpg
Vydáno pod